Cum sa ascunzi pozele si clipurile personale de pe telefon

Tu ai pe telefon fotografii sau videoclipuri pe care vrei ca nimeni sa nu le vada fara acordul tau? Stii cum sa le protejezi de curiosi? Atunci acest articol este pentru tine. Iata cum poti sa ascunzi fotografiile si clipurile personale in asa fel incat nimeni sa nu le poata accesa.

Vaulty - aplicatia Android care iti ascunde pozele
Vaulty – aplicatia Android care iti ascunde pozele

 

Fiecare om are intimitatea lui si in ciuda faptului ca pe retelele de socializare se distribuie zilnic cateva miliarde de fotografii, exista si fotografii, clipuri sau alte fisiere personale pe care niciodata nu dorim sa le vada cineva fara acordul nostru. Si pentru ca nu suntem aici pentru a judeca, nu ne referim neaparat la fotografiile foarte intime ci si la cele de familie, poate cele cu copii nostri, cele in care suntem caraghiosi, clipurile in care ne prostim sau momentele pe care le traim si imortalizam doar pentru inima noastra.

Din pacate Androidul nu dispune de nicio optiune implicita de securitate pentru a-ti ascunde fotografiile, clipurile sau alte fisiere strict personale. Unii producatori, precum Samsung si LG  au observat acest neajuns si au adaugat pe unele modele optiuni suplimentare de confidentialitate care permit ca anumite fisiere sa nu poata fi vazute decat prin introducerea unui pin sau unui model prestabilite sau prin scanarea amprentei.

Dar ce facem daca nu avem un astfel de telefon, cum ne protejam totusi pozele si clipurile personale? Daca telefonul dumneavoastra nu are integrata o functie de ascundere a fotografiilor si clipurilor personale, exista mai multe aplicatii care va pot ajuta iar dintre acestea va aduc in atentie una pe care am testat-o.

VaultyHide Pictures & Videos – Vaulty

Aceasta aplicatie creeaza un seif (vault) care nu poate fi accesat decait prin introducerea unui PIN sau a unui model. Ascunderea si protejarea fisierelor se face prin mutarea efectiva a acestora in acest seif care va fi vizibil in folderul DCIM dar al carui continut va fi criptat. Functionarea este intuitiva.

Dupa instalarea aplicatiei la prima rulare vi se solicita sa stabiliti un cod PIN sau o parola pentru accesul la vault. Odata stabilite aplicatia devine activa si puteti incepe ascunderea fisierelor.

Vaulty - toate ecranele
Toate ecranele aplicatiei Vaulty

Ascunderea fisierelor in Vaulty

 1. Mergeti in Galerie la imaginile sau clipurile pe care doriti sa le ascundeti;
 2. Tineti mai mult timp apasat pe prima imagine pe care doriti sa o ascundeti pana cand aceasta va fi selectata. In acel moment in partea dreapta sus va aparea un ivon cu un V alb pe fundal rosu;
 3. In continuare selectati si celelalte fotografii sau videoclipuri pe care doriti sa le ascundeti si apoi apasati iconul icon Vault.
 4. Fotografiile si clipurile selectate vor fi criptate si mutate automat disparand din galerie.

Vizionarea fisierelor ascunse cu Vaulty

 1. Deschideti aplicatia Vaulty si introduceti codul PIN pe care l-ati setat;
 2. Vor aparea pozele si clipurile organizate la fel ca in Galerie. Selectati All Items sau folderul pe care doriti sa il vedeti;
 3. Selectati imaginea sau clipul pe care doriti sa il vedeti.

Veti observa ca imaginile sunt deschise mai greu deoarece aplicatia face decriptarea acestora.

Scoaterea din Vaulty a fisierelor

 1. Deschideti aplicatia Vaulty si introduceti codul PIN pe care l-ati setat;
 2. Navigati pana la fisierele pe care doriti sa le scoateti din vault;
 3. Tineti apasat primul fisier pana cand acesta este selectat;
 4. Selectati si celelalte fisiere pe care doriti sa le scoateti din vault;
 5. Apasati iconul cu un lacat deschis Lacat Vaulty pentru a pune fisierele la locatia lor originala sau apasati iconul cu cosul de gunoi pentru a le stegre definitiv.

Am testat aceasta aplicatie si pot spune ca isi face treaba: ascunde pozele si clipurile, ofera acces la ele cu parola, surprinde imagini cu cei care incearca sa sparga parola, asigura optiuni de backup.

Ce nu mi-a placut este faptul ca a lasat o gramada de mizerie dupa dezinstalare. Unele clipuri video de test care au fost in Vaulty le-am gasit in mai multe locatii dupa dezinstalarea aplicatiei si a trebuit sa le mut/sterg manual.

Descarca Vaulty din Google Play

Alte aplicatii pe care le puteti incerca sunt Keepsafe Photo Vault: Hide Private Photos & Videos si Hide Something – Photo, Video.

Am spus mai sus ca la unele modele Samsung si LG au integrate optiuni de securitate/confidentialitate care permit ascunderea fisierelor si restrictioneaza accesul la acestea.

Modul Privat Samsung

La telefoanele Samsung aceasta optiune poate fi activata din Setari la Confidentialitate si Siguranta unde se va activa Modul privat (Private mode). Dupa activare o sa vi se solicite sa alegeti un nou model, un pin sau sa stabiliti o noua amprenta care sa va asigure accesul la fisierele private. Acestea pot si este recomandat sa fie diferite de cele de deblocare a telefonului.

Odata activata aceasta setare, fisierele stabilite ca personale pot fi ascunse si nu vor mai putea fi vazute decat daca modul privat este activ. Este indicat ca din setari sa bifati si deazactivarea automata a modului privat la blocarea telefonului.

Pentru a ascunde o fotografie se merge in galerie, se selecteaza fotografia pe care doriti sa o ascundeti, se pasa in dreapta sus pe Mai multe si se selecteaza Mutare in privat.

Pentru a scoate din modul privat o fotografie se procedeaza in mod similar doar ca se alege Eliminare din privat dupa care telefonul o sa va solicite o loactie unde sa fie pusa fotografia.

Blocare Continut LG

Unele telefoane LG au si ele o optiune de confidentialitate care va permite sa ascundeti imagini si alte tipuri de fisiere. In Setari la Securitate exista o optiune numita Blocare continut. Odata activata aceasta optiune o sa vi se solicite din nou o metoda de deblocare, model, pin sau amprenta.

Utilizarea este mult mai simpla:

 • Pentru a ascunde o fotografie se merge in galerie la acea fotografie, apasati pe cele trei puncte din dreapta sus, selectati mai multe si apoi Blocare. Fotografia va disparea din galerie.
 • Pentru a vedea imaginile blocate mergeti in galerie, apasati pe cele trei puncte din dreapta sus si selectati afisati fisierele blocate. O sa vi se solicite modelul sau pin-ul itrodus apoi fisierele vor fi afisate. La fel procedati si pentru a nu le mai vedea doar ca nu va mai fi necesara introducerea parolei.

 

Adaugă o Părere