Cum poti creste aparent performanta unui telefon Android vechi?

Distribuie pe:
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com

Viteza cu care galopeaza tehnologia IT in ultimii ani este bine cunoscuta si nimeni nu mai este surprins ca modelele noi de telefoane au au performante de cateva zeci sau chiar sute de ori mai mari decat modelele din urma cu doar cativa ani. Iar pentru ca (si) pe vremea aceea se faceau telefoane bune, unele dintre ele continua sa arate bine si se incapataneaza sa functioneze dar, din pacate, nu mai fac fata provocarilor actuale si folosirea unui astfel de telefon devine extrem de enervanta.

 

De ce se incalzeste telefonul

Daca sunteti posesorul unui telefon vechi si din diferite motive doriti sa il folositi in continuare, exista cateva trucuri care va pot ajuta sa imbunatatiti vizibil experienta de utilizare.

Dar sa vedem care sunt principalele motive pentru care modelele vechi de telefoane ruleaza atat de greu pentru ca ne amintim bine ca erau foarte rapide atunci cand le-am cumparat. Ce s-a intamplat intre timp si de ce nu le putem folosi in aceleasi conditii ca atunci?

De ce ruleaza greu un telefon vechi?

Trebuie sa spunem din capul locului ca daca telefonul dumneavoastra are mai putin de 4 GB capacitate de stocare, mai putin de 512 MB memorie RAM (stiu ca e pleonsam), daca procesorul nu este cel putin Dual-Core sau nu ruleaza o versiune Android 4X sau superioara, nu are rost sa va asteptati la minuni. Nu reduceti procesele de fundal la un astfel de telefon (subtitlul 3 de mai jos) dar fiti foarte exigenti cu dezactivarea aplicatiilor!

De asmenea, daca telefonul dumneavoastra are mai mult de 8 GB stocare, mai mult de 1 GB RAM si procesor quad core sau mai bun, nu este cazul sa interveniti decat eventual pentru a reduce animatiile (subtitlul 3 de mai jos).

Exista doaua elemente de baza care afecteaza atat de vizibil performanta unui telefon: capacitatea memoriei RAM si performanta procesorului. Cele doua nu sunt relationate direct dar independent una de cealalta asigura performanta unui telefon.

MEMORIA RAM

Memoria RAM gazduieste toata informatia de care telefonul are nevoie pentru a functiona la un moment dat: sistemul de operare, aplicatiile active, datele aplicatiilor active, serviciile aplicatiilor active si serviciile rezidente.

De fiecare data cand accesati o aplicatie aceasta se va incarca in memoria telefonului impreuna cu serviciile aferente. Dar de la momentul cand ati cumparat dumneavoastra telefonul si pana astazi acea aplicatie a suferit sute de update-uri si versiunea de acum ocupa mult mai multa memorie decat versiunea de acum cativa ani.

In momentul in care parasiti acesta aplicatie sa nu credeti ca aceasta se va inchide. Ramane rezidenta in memorie si pastreaza toate datele pentru momentul in care veti reveni la ea. Revenirea la o aplicatie deja incarcata in memorie este mult mai rapida decat pornirea acelei aplicatii, dar, din pacate, acest lucru nu este valabil si in cazul telefoanelor vechi, cu memorie de lucru mica sau foarte mica.

Pe scurt cam acesta este fenomenul care duce la incarcarea memoriei RAM a unui telefon. Zeci de aplicatii pe care le folositi raman rezidente in memorie si in felul acesta incarcarea unei noi aplicatii presupune operatiuni complexe de eliberare a memoriei ceea ce uneori poate duce chiar si la blocarea telefonului.

PROCESORUL

Aici nu sunt multe de spus, stim deja ca procesorul este motorul care pune in miscare absolut tot ce face telefonul mobil. Acesta gestioneaza sistemul de operare, stocarea, memoria RAM (cu tot cu aplicatiile si serviciile rezidente), accesoriile, etc.

Datorita faptului ca aplicatiile noi folosesc foarte multe servicii procesoarele vechi nu mai pot mentine starea de stand bay a unui telefon fara a fi solicitate. Trebuie sa gestioneze sute de servicii si sincronizari pentru a va tine up to date cu toate aplicatiile, incepand cu afisarea orei, semnalului GSM si Wi-Fi, notificarilor pentru mesaje, notificarilor de la aplicatii, etc.

In aceste conditii, cand veti incarca o aplicatie noua procesorul deja solicitat va trebui mai intai sa elibereze memoria de lucru si abia apoi sa incarce datele si serviciile aplicatiei rulate. cata memorie va elibera? Minimul de care ate nevoie pentru a rula aplicatia! In conditiile astea va dati seama cum va rula aplicatia!

Concluzie: La telefoanele vechi foarte important este cum se descurca telefonul in aplicatia activa. Ce vreau eu este ca atunci cand sunt in browser, acesta sa functioneze cat mai bine! Se poate face ceva pentru asta?

Ce facem pentru a imbunatati functionarea aplicatiilor pe un telefon vechi?

1. Gestionarea aplicatiilor

Sistemul de operare android va ofera o interfata de utilizare si pentru fiecare element al acestei interfete este folosita cate o aplicatie si de asemenea va pune la dispozitie o serie de aplicatii utile pe care sa le rulati dumneavoastra cand aveti nevoie. Exista inca si aplicatii pe care nu le veti folosi niciodata, practic inutile.

Aceste aplicatii inutile, adica pe care nu le veti folosi niciodata ruleaza fiecare unul sau mai multe servicii si in felul acesta contrinuie atat la incarcarea memoriei de lucru cat si la solicitarea inutila a procesorului. Desi aceste aplicatii nu pot fi dezinstalate exista posibilitatea dezactivarii lor ceea ce va duce la o incarcare mai mica a sistemului.

ATENTIE! Dezactivarea aplicatiilor de sistem poate duce la compromiterea sistemului de operare si ca atare telefonul sa nu mai functioneze. Nu dezactivati aplicatiile despre care nu stiti ce fac!

Iata care sunt aplicatiile si serviciile care pot fi oprite in cazul unui telefon Samsung vechi:

  1. Actualizare software (nu mai primeste actualizari dupa atatia ani…)
  2. Ajutor (daca in atatia ani mai am nevoie de ajutor pentru a folosi telefonul, inseamna ca nu il merit!)
  3. Cautare Google (telefonul ruleaza prea greu pentru asemenea functii)
  4. ChatON (daca nu il folositi)
  5. Chiosc Google Play (sigur nu il folositi)
  6. Game Hub (sigur nu il folositi)
  7. Google+ (nu mai exista)
  8. Hangouts (daca nu il folositi)
  9. Jocuri google Play (daca nu il folositi)
  10. Manualul utilizatorului (pai ce facem?)
  11. Muzica Google Play
  12. News daemon (EU) (inutila)
  13. Perete cu fotografii (n-am nevoie de asa ceva)
  14. Samsung account (pentru ce?)
  15. Samsung Apps (dupa atatia ani…)
  16. Samsung backup provider (pentru ce acum?)
  17. TalkBack (mai exista?)
  18. Yahoo! Finance
  19. Yahoo! Finance Deamon
  20. Yahoo! News
  21. Orice altceva incepe cu Yahoo!

Observati ca am eliminat din start 20 de aplicatii, aproape fiecare dintre ele avand si servicii rezidente.

Cum dezactivati aplicatiile? Mergeti in setari la gestionare aplicatii, dati sa va arate toate aplicatiile si apoi selectand fiecare aplicatie in parte apasati butonul dezactivare. Repet, NU dezactivati aplicatiile despre care nu stiti ce fac, fiti prudenti cu aplicatiile Google! Nu dezactivati Servicii Google sau Google Play!

2. Limitarea proceselor de fundal

Daca am inchis aplicatiile de mai sus inseamna ca deja am redus procesele rezidente in memoria telefonului. Dar ce facem daca nu este suficient si telefonul inca se misca greu in aplicatiii?

Din fericire Optiunile pentru dezvoltatori ofera posibilitatea de a limita numarul de procese rezidente in memorie dar acest lucru trebuie facut cu prudenta pentru a gasi valoarea optima la care telefonul functioneaza bine. Este exclus sa rulati fara procese in fundal asa ca este recomandat sa incepeti cu limitarea de la 4 si sa mergeti catre valori mai mici numai daca este cazul si fara a cobora sub 2.

Procesele sistemului de operare precum si cele aplicatiilor se vor rula in continuare dar pe rand, prevenind ocuparea excesiva a memoriei dar pe de alta parte se poate intampla ca procese importante sa stea la coada si in felul asta actualizarile de pe ecran sa se faca uneiri cu intarziere. Chiar si la pornirea telefonului va dura mai mult pana cand pe ecranul Home vor fi adaugate widgeturile. Deci faceti asta numai si numai daca telefonul se misca greu in aplicatii si numai daca in urma testelor aceasta limitare are si un efect pozitiv.

Pentru a avea acces la aceste setari trebuie mai intai sa activati optinile pentru dezvoltatori. Pentru acesta mergeti in setarile telefonului si selectati Despre Dispozitiv (About Phone, Software Info, Softwarw information, etc). Acolo aveti un camp numit Numar Versiune sau Build Number. Dati click-uri repetate pe acel camp pana cand afiseaza pe ecran mesajul „Felicitari, acum sunteti dezvoltator” sau orice alt mesaj asemanator.

Dupa aparitia mesajului de mai sus in meniul setari va aparea un camp nou denumit Optiuni dezvoltator. Selectand acel camp va aparea un meniu in care este recomandat sa nu modificati niciodata nimic decat daca sunteti disperati de un telefon prea lent.

In partea de jos a meniului veti gasi sectiunea de aplicatii care va ofera doua optiuni care va pot fi utile:

  1. Nu se pastreaza activitatile. Daca activati aceasta optiune, la parasirea unei aplicatii aceasta se va inchide automat si nu va mai ramane rezidenta in RAM. Pentru telefoane cu memorie de lucru mare asta ar fi cea mai mare prostie dar pentru cu cele doar 512 MB RAM poate fi un lucru bun ce are ca rezultat o performanta mai buna in aplicatiile deschise. Testati si decideti, optiunea poate fi activata si dezactivata foarte usor!
  2. Limitare procese de fundal. Aceasta este optiunea de care am vorbit mai sus, deci prudenta, daca numarul de procese este prea mic se poate intampla sa pierdeti notificari importante.

3, Reducerea animatiilor

Reducerea animatiilor pentru a imbunatati viteza de jucru in interfata unui sistem de operare nu este ceva nou, incepand cu Windows XP acest lucru se facea si la calculatoarele de birou. Desi unii considera ca este doar o imbunatatire aparenta eu va spun ca orice milisecunda conteaza la un telefon vechi!

Aceste optiuni se gasesc in optiunile pentru dezvoltatori in sectiunea „desen” si sunt urmatoarele:

  1. Scalare animatie fereastra (dezactivare);
  2. Scalare animatie tranzitie (dezactivare);
  3. Scalare durata animatie (dezactivare).

Veti observa ca interfata telefonului este mai rapida dar si mai putin spectaculoasa.

Distribuie pe: