De ce mi se incalzeste telefonul?
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com
Incalzirea telefonului este un lucru normal deoarece toate procesele care au loc in interiorul acestuia se fac cu disipare de caldura: incarcarea acumulatorului, descarcarea acestuia, functionarea circuitelor electronice, functionarea sistemului de iluminare. Cu toate acestea, incalzirea telefonului nu este un lucru bun iar supraincalzirea este extrem de daunatoare.
Vezi si: De ce bateria telefonului meu se descarca prea repede?
Disiparea de caldura are la baza un consum ridicat de energie. Atunci cand telefonul se incalzeste inseamna ca bateria acestuia se va descarca foarte repede, tocmai datorita consumului ridicat.
Ce se poate incalzi la telefon si de ce?
Desi toate circuitele electronice functioneaza cu disipare de caldura, sunt in telefoanele mobile cateva componente sau module care disipa mult mai multa caldura ducand la incalzirea carcasei. Iata care sunt principalele elemente care pot face ca telefonul tau sa fie fierbinte:
Bateria
Bateria telefonului este alcatuita din mai multi acumulatori pe baza de litiu si acestia permit un numar de incarcari si descarcari fara o diminuare semnificativa a parametrilor. Totusi, cu fiecare ciclu uzura bateriei creste si, la un moment dat, acesta va da semne clare de slabiciune descarcandu-se foarte repede.
Incarcarea si descarcarea bateriei se face cu disipare de caldura, putandu-se incalzi atat bateria cat si circuitele adiacente, mai ales la incarcare. O incalzire usoara este fireasca dar o incalzire excesiva poate fi un semnal de alarma, bateriile pe baza de litiu putand deveni efectiv periculoase datorita tehnologiei de constructie si cantitatii uriase de energie pe care acestea o pot inmagazina.
Daca bateria telefonului tau se incalzeste excesiv sau daca se incalzeste atunci cand telefonul nu este utilizat iti recomandam sa faci o verificare a telefonului in service!
Procesorul
Procesorul poate fi cel mai mare consumator de energie din telefonul tau. Din acesta cauza acesta va disipa si caldura, proportional cu energia consumata. Am spus „poate fi” pentru ca in mod normal acesta lucreaza intr-un regim stabil, cu consum redus.
Procesorul consuma energie si se incalzeste numai atunci cand este intens solicitat: jocuri, aplicatii complexe, vizitarea unor site-uri solicitante.
Daca procesorul telefonului tau sta permanent cald, inseamna ca ceva nu este in regula cu regimul acestuia de functionare. Cel mai frecvent asta se intampla la modelele vechi care nu mai fac fata aplicatiilor actuale. Daca e un telefon mai nou, inseamna ca ori ai instalat prea multe aplicatii care ruleaza in fundal si care sunt fiecare dintre ele solicitante si efectele lor se cumuleaza, ori sistemul este virusat, ori pur si simplu sistemul de operare este prea incarcat si nu mai functioneaza asa cum trebuie.
De obicei problema se rezolva prin revenirea la setarile de fabrica si reinstalarea celor mai importante aplicatii dar numai si numai din surse sigure. Daca ai prea multe date pe telefon si nu iti permiti o resetare la parametrii din fabrica, poti dezinstala sau dezactiva aplicatiile de care nu esti interesat.
Modulul radio
Modulul radio este acela care receptioneaza semnalul emis de releu si trimite catre releu semnalul telefonului tau. Existand mai multe standarde, fiecare dintre acestea presupune un consum. De obicei consumul este mai mare pe 3G si 4G, fiind mai mic in 2G.
Iti poti da seama daca la telefonul tau cel care se incalzeste este modulul radio daca acesta se incalzeste numai in timpul convorbirilor sau cand o anumita conexiune este activa.
Camera foto
Nu este gluma, camera foto are un consum ridicat si poate determina o disipare de caldura, mai ales la telefoanele cu rezolutii foarte mari. Nu aveti ce face decat sa o folositi moderat, sa o folositi la rezolutii mai mici (oare?) si sa nu instalati alte aplicatii decat cea stock.
Pentru ca acest subiect a starnit controverse (puteti vedea in comentarii) incerc sa aduc cateva lamuriri sib detalii suplimentare.
In primul rand camera foto nu se poate incalzi atunci cand aceasta nu este pornita. Dar atunci cand este pornita orice camera foto are un consum de energie (indiferent daca inregistreaza sau nu) iar acesta depinde de mai multi factori printre care:
- Camera face sau nu captura – pe perioada cat realizeaza captura consumul camerei foto este mai mare;
- Rezolutia senzorului – cu cat senzorul are rezolutia mai mare cu atat si consumul este mai mare;
- Lumina ambientala in care camera este folosita – Senzorul camerei foto isi regleaza automat sensibilitatea (ISO) functie de lumina pe care o are. Marirea ISO se face prin cresterea curentului pe jonctiuni ceea ce face ca acesta sa se incalzeasca mai tare. Altfel spus, camera telefonului se incalzeste mai tare cand este folosita in conditii de iluminare slaba.
Unele aplicatii de camera au algoritmi speciali pentru a preveni supraincalzirea senzorului sau care intreprind anumite actiuni daca telefonul este uitat cu camera pornita.
Ecranul
Ecranul telefonului are un sistem de iluminare pe baza de diode LED, acestea avand un consum destul de mare cand sunt aprinse la intensitate maxima. Datorita acestui consum caldura disipata de telefon va fi mai mare si deci telefonul se va incalzi mai usor cand ecranul este iluminat la intensitate maxima.
Rezolutia ecranului influenteaza in mod direct regimul e functionare al unitatii grafice (GPU). Cu cat rezolutia este mai mare cu atat unitatea grafica va fi mai solicitata si va consuma mai multa energie, deci va disipa mai multa caldura.
Au aparut mai nou telefoane care au ecrane cu rate mai mari de refresh, de 90 Hz sau 120 Hz. Cu cat rata de refresh este mai mare cu atat circuitele vor avea consum mai mare si vor disipa mai multa caldura.
Ce fac daca telefonul meu se incalzeste?
De cele mai multe ori nimic, pentru ca nu ai ce face: acela este regimul normal de functionare al telefonului pe care l-ai cumparat sau telefonul tau a imbatranit si nu mai face fata decat cu greu aplicatiilor actuale.
Exista insa si situatii cand se poate face ceva. Daca telefonul tau si-a schimbat regimul termic, adica nu se incalzea cand l-ai cumparat dar acum se incalzeste, poti incerca sa:
- In primul rand incearca sa iti dai seama in ce conditii si ce anume se incalzeste.
- Daca este bateria o schimbi obligatoriu numai autonomia telefonului este mica, daca s-a umflat/deformat, daca se incalzeste si cand telefonul e in repaus sau daca se incalzeste excesiv in utilizare sau cand e la incarcat!
- Daca se incalzeste preponderent partea frontala, poate fi de la ecran. Daca ecranul are rata de refresh mare, o poti limita din setari, daca nu, poti cel mult sa ii reduci stralucirea.
- Daca este procesorul inseamna ca acesta este suprasolicitat: dezinstalezi aplicatiile care nu iti sunt necesare, limitezi procesele care ruleaza in fundal si instalezi un task killer eficient.
- Daca este modulul radio, intri in seteri, la retele mobile, si setezi modul retea pe care l-ai avut inainte ca telefonul sa se incalzeasca.
- Daca nu iti dai seama de la ce se incalzeste telefonul, faci o resetare la parametrii din fabrica si reinstalezi din surse sigure aplicatiile pe care le folosesti. Daca nici asta nu rezolva problema si consideri ca incalzirea este excesiva poti apela la un service pentru verificare.
Salut, am un samsung A20e si se infierbanta in partea de jos a ecranului cand il utilizez, ce poate fi?
Salut,
Probabil ca partea frontala se incalzeste pe acea zona. Chiar sub ecran acolo sunt circuitele de control pentru LCD, cred ca de la acestea provine caldura. Poti incerca sa reduci stralucirea ecranului, altceva nu prea ai ce sa faci. Pe zona aia mai sunt circuitele de incarcare, circuite de microfon si speaker, antena… Nu vad de unde altundeva ar putea proveni caldura.
https://gsmreview.ro/samsung-galaxy-a20e-8504/
Buna ! Am un Samsung A 3 si se încălzește foarte repede după 5 min de utilizare e fierbinte si bateria se descarcă ft repede . Ce pot face ca sa nu mi se mai încălzească si sa tina mai mult ?
Salut,am Samsung Galaxy J5 2016,si se incalzeste,in primul minut de utilizare normala,fara carcasa,am facut toate posibile cred…Va rog ajutor,nici nu il pot folosi la cat de tare si repede se incalzeste.
Faceti o resetare la parametrii din fabrica. Inainte de asta asigurati-va ca stiti parolele de acces pentru conturile pe care le aveti pe telefon si salvati toate fisierele/documentele de care veti avea nevoie ulterior.
Daca dupa resetarea la parametrii din fabrica telefonul tot se incalzeste apelati la un service.
De asemenea va recomand sa opriti toate serviciile pe care nu le folositi: GPS, eventual bluetooth, etc.
Chestia ca am ti ut telefonul cu camera in jos e o aiureală nu il ti BUZUNAR. Ca tot omul si deci el se descarcă pt ca in BUZUNAR nu are lumina e beznă da cei de facut?
Sandu florin, nu tii telefonul in buzunar cu camera foto pornita!
Dar daca totusi vrei sa faci asta, incearca si apoi ne spui si noua daca s-a incalzit sau nu…
De ex eu cu lg g4 h 815 nu am putut sa fac poze la tîrgul de crăciun am scos telefonul de la încărcat la prînz iar dupămasă am plecat la tîrg sa mi fac cîteva poze si stupoare după 10 poze si 2 minute de filmare ma lăsat bateria si telefonul frigea displeiul in special. Ce sa întîmplat si nu e prima oară cînd se întîmplă asta știe cineva ce e de facut?
Exact ce s-a spus in comentariile anterioare. Camera foto consuma cu atat mai mult cu cat conditiile de iluminare sunt mai slabe.
Ce inseamna ca a lăsAt telefonul cu camera in nos!?!explicati si noua ce înseamnă?
Salut Florin,
Poate nu am avut cea mai buna exprimare. Cand am spus ca a lasat telefonul cu camera in jos m-am referit la faptul ca probabil a pus telefonul cu ecranul in sus pe un suport oarecare. Deci camera principala, aflata pe partea din spate a telefonului a fost acoperita integral sau partial. Deoarece nu a ajuns lumina la ea sau a ajuns foarte putina lumina, a intervenit reglajul automat care a setat ISO la valoarea maxima ceea ce a crescut consumul camerei foto. Crescand consumul, aceasta a disipat mai multa caldura si a descarcat mai repede bateria.
Cam asta ar fi fenomenul pe care am incercat sa il evidentiez.
N-am stiut ca se poate incazi camera foto pana n-am uitat acum telefonul cu camera pornita. Cand am observat ardea pur si simplu in zona camerei si la baterie mai are doar o liniuta. Se poate sa se arda? Are camera de 8. Mersi!
Salut,
E si aici o smecherie, poate ar trebui sa modific articolul pentru a completa:
Senzorul camerei foto isi regleaza automat sensibilitatea (ISO) functie de lumina pe care o are. Marirea ISO se face prin cresterea curentului pe jonctiuni ceea ce face ca acesta sa se incalzeasca mai tare. Altfel spus, camera telefonului se incalzeste mai tare cand este folosita in conditii de iluminare slaba.
In cazul tau, daca ai lasat telefonul cu camera in jos inseamna ca a fost iluminare zero ceea ce a facut sa cresca ISO la maxim. Din cauza asta s-a incalzit asa de tare, la o utilizare normala se va incalzi mai putin.