Cel mai bun procesor pentru telefoane mobile

Lucrez in aceasta perioada, printre altele, la catalogarea procesoarelor pentru telefoanele mobile. Nu este o treaba usoara, sunt sute de modele de procesoare, fiecare cu caracteristicile lui, foarte diferite unul de celalalt, atat din punct de vedere constructiv cat si ca performanta. As putea spune care dintre aceste procesoare este cel mai bun? Cu siguranta, dar in scurt timp evaluarea mea nu ar mai fi valabila, mereu apar procesoare noi, mai bune, mai performante, mai bine optimizate.

Data fiind activitatea descrisa mai sus, am citit cateva articole despre procesoarele telefoanelor mobile si mi-am dat seama de un lucru cert: au inceput idiotii sa scrie despre tehnologie. Oameni care nu au nicio tangenta cu tehnologia, au butonat si ei cateva telefoane, le-au citit specificatiile si acum se cred mari specialisti si le dau sfaturi altora. Altfel nu imi dau seama cum pot sa debiteze atatea ineptii pe centimetrul patrat de pagina. Si culmea, le merge!

De pe pagina unui reputat bloger din Romania am aflat ca „exista doi producatori de procesoare pentru telefoane mobile, Qualcomm si MediaTek”, ca a testat telefoane cu „Snapdragon 875” (sau cel putin asa da de inteles, chiar daca acest procesor nu a fost inca lansat) si ca „inteligenta artificiala este rezultatul integrarii procesorului cu placa video”. Total gresit! Nu este treaba mea sa ii corectez, dar este treaba mea sa va informez corect.

Ce procesoare folosesc telefoanele?

Cu cateva exceptii, toate telefoanele folosesc procesoare ARM ceea ce inseamna Advanced RISC Machine. Nu ne spune mare lucru dar daca luam in calcul ca RISC vine de la Reduced Instruction Set Computer ne dam seama ca aceste procesoare au seturi de instructiuni reduse.

Ce sunt aceste seturi de instructiuni ale procesoarelor? Asta ar fi mai greu de explicat dar putem exemplifica. In general aceste seturi de instructiuni reprezinta implementari software integrate in procesor ca hardware, cu algoritmi pentru rezolvarea anumitor probleme specifice, cum ar fi, spre exenplu, codarea-decodarea video sau audio. Deoarece seturile de instructiuni sunt implementate hardware pot rezolva aceste probleme fara a stresa procesorul, deci imbunatatesc performanta procesorului.

Am scris mai sus si despre cateva exceptii, aceste sunt reprezentate de un numar mic de telefoane care au folosit procesoare Intel (da, telefoane cu procesoare Intel x86) dezvoltate pentru aplicatii mobile, numite Intel Atom, care pot fi regasite pe unele modele produse in trecut Asus, XOLO, ZTE sau Motorola.

Ce este un SoC?

Pana nu de mult procesoarele reprezentau strict unitatea CPU impreuna cu coprocesorul matematic si seturile de instructiuni. Tot ce era necesar pentru comunicarea cu memoria RAM, cu procesarea grafica sau interfata pentru modemul GSM si de comunicare cu perifericele era realizat pe placa dispozitivului in afara procesorului.

Acest lucru presupunea cheltuieli mari pentru dezvoltatorii de dispozitive si crestea exponential posibilitatea aparitiei unor incompatibilitati si disfunctionalitati. Din acest motiv si din nevoia de integrare, in procesoare au fost integrate controlerele adiacente, modulele de comunicare si unitatea de procesare grafica (GPU) iar acele procesoare s-au numit si inca se mai numesc SoC – System on Chip.

Noi romanii le numim in continuare procesoare dar veti observa ca pe site-urile in engleza nu se vorbeste despre procesor ci despre chipset, adica fix despre acel set de cipuri integrate in SoC. Noi le vom numi in continuare procesoare dar nu trebuie sa uitam ce reprezinta!

Integrarea acestor module enumerate mai sus intr-un SoC nu are nicio treaba cu inteligenta artificiala, pentru aceasta sunt integrate module si seturi de instructiuni speciale, algoritmi de invatare, etc.

Ce sunt nucleele?

Nucleul reprezinta elementul central al unui procesor, acesta fiind cel care primeste instructiuni si executa comenzi. Primele procesoare aveau un singur nucleu si se numesc Single-Core. Mai tarziu au aparut procesoarele cu doua nuclee (Dual-Core), apoi cele cu 4 (Quad-Core), cu 6 (Hexa Core), cu 8 (Octa-Core) si cu 10 nuclee (care nu au reusit sa se impuna pe piata).

In momentul de fata avem pe piata procesoare cu 4 nuclee, cu 6 nuclee, si cu 8 nuclee dar trebuie sa retineti ca nu numarul de nuclee definesc performanta totala a unui procesor ci tipul acelor nuclee, vitezele la care lucreaza si cat de evoluate si bine optimizate sunt. Exista numeroase exemple de procesoare cu mai putine nuclee sau cu viteze mai mici dar care depasesc in performanta procesoare cu numar mai mare de nuclee sau tactate la frecvente mai mari.

Care este cel mai bun procesor pentru telefoane mobile?

Cel mai bun procesor pentru telefoane mobile este nu unul, ci mai multe. Exista in momentul de fata pe piata dispozitive cu procesoare de la mai multi producatori, printre care Apple, Broadcom, Marvell, Nvidia, Qualcomm, Samsung, MediaTek, HiSilicon, Allwinner, Rockchip, Texas Instruments, etc. Nicidecum doi, cum spunea colegul de breasla…

Dintre acestia de actualitate sunt doar Apple, Qualcomm, Samsung, Mediatek si Hisilicon, fiind singurii care au dezvoltat procesoare ARM in tehnologii noi, cu procese pe 7 nm sau chiar mai mici. Are fiecare dintre acestia cate un procesor care poate concura pentru cel mai bun? Chiar are, cel putin cate unul! Trebuie sa recunoastem insa ca liderul incontestabil este Qualcomm…

Apple: A14 Bionic

Apple A14 Bionic este cel mai nou procesor de la Apple (deci si cel mai bun) si echipeaza telefoanele iPhone 12 lansate cu putin timp in urma. Acesta este un Hexa Core realizat in tehnologie pe 5 nm si are doua nuclee Firestorm ce pot urca pana la 3,1 GHz si patru nuclee Icestorm la 1,8GHz.

Intamplarea face ca acesta sa fie concurat de un alt procesor Apple, anume Apple A12Z Bionic, procesor care ruleaza pe 8 nuclee si in anumite conditii are performante superioare. Deci iPhone 11 se va vinde in continuare bine…

Huawei: HiSilicon Kirin 9000

HiSilicon Kirin 9000 este cel mai performant procesor produs de Huawei si echipeaza noile telefoane din seria Huawei Mate 40. Vorbim de un Octa Core realizat in tehnologie pe 5 nm ce are un nucleu Cortex A77 la 3,13 GHz. trei nuclee Cortex A77 la 2, 54 GHz si patru nuclee Cortex A55 la 2,05 GHz, iar pe grafica GPU Mali-G78 MP24.

Qualcomm: Snapdragon 865+, Snapdragon 888

Al treilea in lista, dar si ca performanta, este Snapdragon 865+, cel mai bun procesor produs de Qualcomm pana in acest moment, care echipeaza seria Legion de la Lenovo (superbe telefoane!), Asus Rog Phone 3, Asus Zenfone 7 Pro, Samsung Galaxy Z Flip si modelele SUA ale Samsung Galaxy Note 20.

Realizat in tehnologie pe 7 nm, Snapdragon 865+ are opt nuclee Kryo 585 (Cortex-A77 / A55) dintre care unul este tactat la 3,1 GHz, trei la 2,42 GHz si patru la 1,8 GHz, iar pe grafica Adreno 650 GPU.

Problema lui? Faptul ca se asteapta ca la inceputul lunii Decembrie, cel mai probabil chiar pe 1 Decembrie, sa intre pe piata noul Snapdragon 888 realizat in tehnologie pe 5 nm, despre care pana acum zvonurile spun ca va avea un nucleu Cortex-X1 la 2.84 GHz, trei nuclee Cortex-A78 la 2.42 GHz si patru nuclee Cortex-A55 la 1.8 GHz, iar pe grafica GPU Adreno 660.

Samsung: Exynos 990, Exynos 2100

Samsung Exinos 990 este al patrulea despre care vorbim (ca acesta nu este un top), este cel mai bun procesor de la Samsung si echipeaza tot ce este pentru Europa (adica versiunile globale) din toate seriile S20 si Note 20 de la Samsung.

Este un procesor realizat in tehnologie pe 7 nm, are doua nuclee Mongoose M5 la 2,73 GHz, doua nuclee Cortex A76 la 2,5 GHz si doua nuclee Cortex A55 la 2 GHz cu unitatea grafica Mali-G77 MP11.

De asemenea se astepata noul Exynos 2100, un octa core in tehnologie pe 5 nm cu un nucleu Cortex X1 la 2,9 GHz, 3 nuclee Cortex A 78 la 2,8 GHz si 4 nuclee Cortex A55 la 2,2 GHz, acesta urmand sa fie cel mai puternic procesor Samsung Exynos pentru terminalele din 2021.De la Exynos 2100 se asteapta sa concureze de la egal la egal cu Qualcomm Snapdragon 888, avand arhitecturi foarte asemanatoare, diferenta majora fiind ca Exynos are GPU Mali-G78 MP14 (fata de Adreno 660 la Snaldragon).

MediaTek: Dimensity 1000+

In cele din urma MediaTek are un procesor de top! Si nu ma refer doar la faptul ca este cel mai bun procesor de la mediatek ci este chiar un procesor care isi are locul in topul celor mai performante procesoare ale momentului, ba chiar putin peste Exynos 990. Acesta echipeaza momentan doar doua dispozitive, vivo iQOO Z1 si Xiaomi Redmi K30 Ultra.

Este un procesor Octa Core realizat in tehnologie pe 7 nm cu patru nuclee Cortex A77 la 2,6 GHz si patru nuclee Cortex A55 la 2 GHz, unitatea grafica fiind Mali-G77 MC9. Nu este un salt facut brusc, inaintea lui MediaTek a mai avut 3-4 procesoare de succes.

Cam asta ar fi de spus despre cel mai bun procesor pentru telefoane, cel putin pana vor intra pe piata procesoarele noi…