Cum schimbi interfata telefonului tau fara a instala alt Android
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com
Una dintre intrebarile legate de telefoanele Android, pe care am intalnit-o destul de frecvent pe forumurile de specialitate, este „cum sa instalez alt Android, ca asta nu-mi place…?”. Raspunsurile sunt variate si de cele mai multe ori recomanda instalarea ROM-urilor custom, Cyanogen fiind unul dintre cele mai recomandate. Nu vreau sa intru in polemici si nu voi discuta prea mult despre aceste versiuni ROM, dar exista situatii cand pentru anumite modele de telefoane nu sunt dezvoltate astfel de versiuni ROM. Ce facem in acesta situatie?
Aplicatia Launcher – interfata sistemului Android
Ceea ce vezi pe ecranul telefonului tau nu este sistemul Android, asa multi cred, ci interfata acestuia cu utilizatorul. Acesta interfata este gestionata de o aplicatie numita Launcher si are marele avantaj ca poate fi inlocuita, fapt care asigura o mare flexibilitate tuturor dispozitivelor ce ruleaza Android.
Inlocuirea se face banal de simplu, prin instalarea unui nou launcher si, eventual, a unui launch manager, o aplicatie ce va permite sa comutati mai usor telefonul de la o interfata la alta. Cate launchere pot fi instalate pe un telefon? Oricate, in limita spatiului disponibil. Recomandam totusi sa va limitati la doua-trei care va plac cu adevarat, pentru a nu incarca in mod inutil telefonul.
Instalare launcher
La o simpla cautare in Google Play pot fi gasite cateva sute de launchere dintre care sa alegeti. Majoritatea sunt gratuite si pot fi testate cu usurinta, iar pentru cele platite poti cere banii inapoi daca nu le utilizezi sau daca nu sunt compatibile.
Mai cunoscute si mai apreciate dintre acestea sunt Nova Launcher, Apex Launcher, C Launcher, Solo Launcher, Action Launcher, Google Now Launcher, etc. Vom discuta in alt articol despre cele mai bune dintre acestea, fiecare urmand sa aleaga dupa gusturile si dupa necesitatile lui.
Este suficient sa intri pe launcherul dorit, sa apesi butonul Instalati din Google Play si sa accepti drepturile pe care le cere aplicatia, pentru ca launcherul sa fie instalat automat in memoria telefonului tau.
Activare launcher
Odata instalat launcherul, acesta se acceseaza si activeaza pur si simplu prin deschiderea aplicatiei nou instalate si urmarea instructiunilor (defilarea prin ecranele de prezentare si activarea).
Imediat interfata telefonului va fi schimbata. Navigand prin noile ecrane vei observa modificari majore, iar daca nu iti plac, nu te ingrijora: poti scapa imediat de ele pentru ca noul launcher nu este setat ca implicit.
In unele cazuri vei intalni denumiri de aplicatii pe care nu le cunosti. Aceste aplicatii nu au fost instalate in telefonul tau ci sunt doar link-uri publicitare pe care daca le accesezi vei ajunge la instalarea unei aplicatii sau pe un site. Bineinteles, acele iconuri vor fi sterse.
Setarea launcherului ca implicit se face apasand butonul Home si, cand apare dialogul de selectare a aplicatiei pentru finalizarea actiunii se selecteaza launcherul nou instalat si apoi se apasa Intotdeauna.
Atentie, vei face acesta operatiune numai daca iti place acel launcher si doresti sa il pastrezi. In caz contrar va trebui sa il dezactivezi manual.
Dezactivare launcher
Dupa ce ai stabilit noul launcher ca implicit, acesta va fi auto-rulat la fiecare apasare a butonului Home. Atunci cum vei scapa de el? Cel mai simplu mod este prin stergerea valorilor standard. Pentru acesta se intra in setarile telefonului la aplicatii, se selecteaza aplicatia launcher pe care doresti sa o dezactivezi si se apasa „stergeti valorile standard”.
Odata sterse valorile standard, la apasarea butonului Home, telefonul va intreba din nou cu ce aplicatie sa finalizeze actiunea. De data aceasta se alege alt launcher, anume cel care doresti sa devina activ, si se apasa din nou „Intotdeauna”. Si iata ca imediat telefonul a revenit la interfata pe care o aveai, cu absolut aceeasi configuratie si aspect.
Daca acesti pasi ti se par prea dificili sau incomozi, poti recurge la instalarea unei aplicatii Launch Manager care sa gestioneze aceste interfete. Sunt mai multe aplicatii de acest gen, nu pot recomanda una dintre ele dar toate fac practic acelasi lucru. Eu nu folosesc launch manager pentru a nu incarca telefonul inutil. La drept vorbind, nu se schimba launcherul toata ziua…
Dezinstalare launcher
Dezinstalarea unui launcher se face la fel ca dezinstalarea oricarei aplicatii: se intra in Setari la Aplicatii, si se selecteaza aplicatia dorita. Daca doresti sa elimini si toate setarile aplicatiei, apasa (daca sunt active) „Goliti memoria cache” si „Stergeti datele”. Apoi apasa butonul „Dezinstalati” si confirma apasand OK.
Aplicatia a fost dezinstalata.
Iata cum ai reusit sa modifici integral interfata telefonului tau, fara a instala alt sistem de operare, fara a pierde garantia si fara a pune in pericol datele de pe acesta.
Trebuie sa stii ca launcherul nu este doar o tema a unei interfete ci este o interfata completa, noua, diferita de cea pe care telefonul tau o are instalata. Din acesta cauza se poate intampla sa fie launchere care sa nu ruleze corect pe telefonul tau. Nu te impacienta, nu telefonul este de vina ci dezvoltatorul launcherului ca nu a urmarit toate compatibilitatile.
Exista si situatia in care un launcher sa ceara foarte multe resurse si, din acesta cauza, telefonul tau sa ruleze greu. Din acesta cauza, daca ai un telefon mai slabut, cu procesor dual-core si cu 512 MB RAM este bine sa te orientezi catre un launcher mai simplu, mai mic.
Un avantaj al faptului ca launcherul este o interfata completa si cu totul noua, este faptul ca acesta poate avea teme. Adica nu numai ca ai schimbat interfata dar acea interfata poate avea zeci sau chiar sute de teme care arata diferit una de cealalta.
Deci nu uita: chiar daca nu poti instala alt Android, poti schimba interfata telefonului tau. Spor la treaba!
Pe vremea cand aveam eu smartphone cu Android pe versiunea 2 si ceva, am folosit mult Nova Launcher si chiar se simtea in utilizarea zilnica, astfel ca si eu recomand acest launcher.
Si care ar fi cel cel mai bun?