Cum alegi un telefon bun? De ce specificatii tii cont?

Distribuie pe:
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com

Daca sunteti in cautarea unui telefon nu trebuie sa va mai spun cat de greu este ca din sutele de modele de pe piata sa il gasesti pe cel care e bun pentru tine, pe acela care pune valoare fix pe ceea ce pui si tu accent, si care sa se incadreze in bugetul, de cele mai multe ori limitat, de care dispui.

De ce specificatii tii cont cand alegi un telefon

Totul incepe cu studierea pietei, a brandurilor si a preturilor. Sunt, spre exemplu, telefoane Samsung care costa doar putin peste 200 de lei si ruleaza Android. Or fi bune? Pe de alta parte, sunt telefoane Allview care costa de aproape cinci ori mai mult. Alea or fi bune? Care o fi diferenta dintre unele si celelalte? De ce ar fi mai scump un telefon Allview decat un telefon Samsung?

Pentru a afla toate aceste raspunsuri ajungem uneori sa citim zeci de advertoriale, review-uri si pareri de pe forumurile de specialitate. Din acesta cauza, un ghid pentru alegerea unui telefon sau un site cu filtre pe cele mai importante specificatii ale telefoanelor poate fi foarte util si va poate ajuta sa faceti o alegere mai usoara, mai buna.

O optiune extraordinara o reprezinta si filtrele din magazinele online, care permit sa se afiseze doar telefoanele care indeplinesc anumite caracteristici, cele de care dumneavoastra sunteti interesati. Dar sunt astea suficiente? De cele mai multe ori, nu, filtrele fiind atat de neinspirate incat nu permit selectii dupa toate caracteristicile care ne intereseaza pe noi. Va asigur ca filtrele pe care le avem pe site in bara laterala nu sunt deloc intamplatoare.

Si pentru ca tot am amintit de filtre, initial implementasem si posibilitatea de filtrare dupa culoare (pentru doamne…). Am renuntat insa tocmai pentru a pune accentul pe caracteristicile tehnice. Cine cauta telefon rosu, sa-si ia telefon rosu. Noi aici vorbim despre specificatii.
Gusturile oamenilor difera. Ceea ce unuia i se pare dragut, altuia i se poate parea de neacceptat. Iata inca un motiv pentru a discuta mai putin despre aspectul telefoanelor, aici fiecare alegand dupa gustul sau. Exista insa cateva specificatii esentiale, care spun despre un telefon cat de bun este, cat de performant si, ca atare, cat de recomandat. Iata care sunt acestea:

De ce specificatii tii cont cand alegi un telefon

Procesorul

Procesorul este principalul element in stabilirea performantei unui telefon mobil. Procesoarele folosite la telefoane se numesc procesoare ARM (Acorn RISC Machine). Acestea pot fi clasificate pe categorii functie de setul de instructiuni folosit, functie de numarul de nuclee si functie de tehnologia in care sunt realizate. Producatori sunt mai multi si toti au atat procesoare bune cat si procesoare mai putin bune (de obicei cele vechi).
Ca element principal de diferentiere as alege numarul de nuclee, clasamentul functie de performanta fiind urmatorul:

  • Procesoare single-core – cu un singur nucleu, sunt de obicei modele vechi, depasite din punct de vedere tehnic si cu performante foarte reduse.
  • Procesoare dual-core – cu doua nuclee, au performata medie sau usor sub medie, fac fata noilor aplicatii. A nu se confunda cu procesoarele dual-core Intel, care sunt mult mai performante.
  • Procesoare quad-core – cu patru nuclee, au performanta peste medie, permit rularea oricarei aplicatii, sunt foarte rapide.
  • Procesoare hexa-core – cu sase nuclee, sunt de generatie noua, au performanta mult peste medie si sunt printre cele mai scumpe.
    Procesoare octa-core – cu opt nuclee, sunt si ele de generatie noua, au performanta mult peste medie si sunt printre cele mai scumpe.

Memoria RAM

Memoria RAM este cea care stabileste ce si cum poate rula un telefon. Se gasesc pe piata o sumedenie de modele si veti constata ca exista o legatura directa intre memoria unui telefon si pretul acestuia. Daca ar fi sa categorisim telefoanele functie de memoria interna, clasamentul ar arata cam in felul urmator:

  • Telefoanele cu memorie RAM mica. Acestea au memoria RAM de maxim 512 MB, sunt cele mai ieftine de pe piata, vor putea rula cu precadere aplicatii mici si nu vor permite rularea simultana a mai multor aplicatii.
  • Telefoanele cu memoria RAM medie. Acestea au memoria intre 768 MB si 1 GB (1000 MB), sunt mai scumpe, multe dintre ele au dominat piata in urma cu un an sau doi, vor putea rula orice aplicatie dar vor avea probleme la rularea simultana a mai multor aplicatii.
  • Telefoane cu memoria RAM mare. Acestea au memoria interna intre 1,5 GB si 2 GB, sunt scoase pe piata in ultimul an, sunt telefoane performante, au preturi mari, dar vor putea rula absolut orice aplicatie si nu vor avea probleme cant vine vorba de multitasking.
  • Telefoane cu memorie RAM foarte mare. Acestea au memoria RAM peste 2 GB, sunt cele mai noi modele si au cele mai ridicate performante. Majoritatea sunt telefoane scumpe dar veti constata ca preturile sunt foarte diferite.

Tipul si rezolutia ecranului

Cea mai importanta interfata cu utilizatorul, in cazul telefoanelor smartphone, este ecranul. Acesta este cel cate prezinta informatia utilizatorului si tot acesta este cel care preia comenzile de la utilizator. Nu este de mirare, deci, ca in ultima vreme s-a acordat foarte mare atentie dezvoltarii si perfectionarii ecranelor folosite la telefoanele mobile. Exista in momentul de fata mai multe tipuri de ecrane, foarte diferite din punct de vedere constructiv dar si cu rezolutii si performate diferite.

Din punct de vedere constructiv avem urmatoarele tipuri de ecrane:

Ecranele pe baza de diode LED organice (OLED)

Cele mai cunoscute dintre acestea sunt ecranele AMOLED dezvoltate de Samsung. Acestea sunt considerate cele mai performante ecrane ale momentului si nu au nici cea mai mica legatura cu tehnologia LCD. Fac acesta specificare pentru ca am vazut destul de frecvent prin specificatii alaturarea celor doi termeni.
Ecranele de tip OLED, AMOLED sau Super AMOLED creeaza imagine cu ajutorul unei matrici de diode LED organice depuse pe un suport foarte subtire si, de obicei, flexibil. Principala proprietate a acestor ecrane este faptul ca fiecare punct de imagine isi emite propria lumina. Aceste ecrane au cel mai bun contrast, ofera cele mai clare imagini, cele mai vii culori si nu prezinta defecte de imagine.
Ecranele realizate in aceste tehnologii nu au consum fix, puterea consumata depinzand de imaginile pe care le afiseaza. Pentru imaginile negre consumul este minim, iar pentru imaginile albe si foarte luminoase consumul este maxim. Din acesta cauza, telefoanele care au astfel de ecrane au interfata creata in culori inchise. Tot din aceasta cauza, aceste telefoane au autonomie foarte scazuta cand vine vorba de web browsing, majoritatea site-urilor folosind imagini de fundal albe.

Ecranele pe baza de cristale lichide (LCD)

Aici avem o familie de ecrane, foarte diferite intre ele si cu denumiri care de multe ori sunt confuze. Sunt cunoscute mai multe tipuri de ecrane LCD, cele mai cunoscute dintre ele fiind:

  • Ecranele Super LCD. Super LCD 3 este probabil cea mai evoluata dintre tehnologiile LCD si cei care au testat telefonul HTC One M8 Eye spun ca acesta se bate de la egal la egal cu orice telefon cu ecran AMOLED, ba chiar a reusit sa aiba o lizibilitate mai buna in lumina razelor solare.
  • Ecranele IPS. Din punct de vedere calitativ, acestea sunt plasate imediat sub ecranele AMOLED, avand unghiul de vizibilitate foarte apropiat de cel al acestora, contrastul foarte bun, culorile exceptional de vii, si stralucirea puternica. Imaginile oferite sunt de cea mai buna calitate iar vizibilitatea este foarte buna chiar si in lumina soarelui.
  • Ecranele TFT. Acestea sunt din punct de vedere calitativ inferioare ecranelor IPS. Au unghiul de vizibilitate mai ingust si contrastul usor inferior fata de acestea.
  • Ecranele LCD care nu au alte specificatii sunt considerate cele mai slabe din punct de vedere calitativ. Acestea au cel mai ingust unghi de vizibilitate, contrastul este si el cel mai redus iar in lumina soarelui nu ofera imagini lizibile. De obicei echipeaza modelele de telefoane mai ieftine, fara mari pretentii.

Dar sa nu ne grabim… Toate tehnologiile enumerate mai sus, cu exceptia tehnologiei AMOLED, au la baza ecrane LCD. Multi producatori refuza sa prezinte foarte exact tehnologia ecranului si constatam ca telefoanele lor au imagini foarte bune. Mai mult, tehnologii folosite sunt inrudite, deci termenii pot deveni relativi. spre exemplu, ecranele IPS s-au numit in prima faza ecrane Super TFT

Din punct de vedere al rezolutiei nu are rost sa face o clasificare a telefoanelor pentru ca este de la sine inteles ca o rezolutie mai mare va produce imagini mai placute pe un ecran de mici dimensiuni. Totusi, consider ca nu trebuie exagerat, un ecran cu rezolutie exagerat de mare va solicita mai mult unitatea grafica si astfel va creste consumul telefonului si va reduce performanta grafica.

Revenind la dilema de la inceput, cu telefonul Samsung mai ieftin decat un Allview, ne dam cu usurinta seama de unde vine aceasta diferenta de pret, exemplul fiind mult prea disproportionat. Ganditi-va insa ca sunt telefoane care aparent au specificatii asemanatoare: aceeasi dimensiune, aceeasi capacitate de stocare, aceeasi rezolutie la camera. Acestea sunt amanuntele. Pe dumneavoastra va intereseaza pretul, procesorul, memoria RAM, tipul si rezolutia ecranului.

Distribuie pe: