Cum pot face un telefon cu 512 mb RAM sa ruleze mai repede?
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com
Cele mai multe dintre telefoanele ieftine au memoria RAM de numai 512 MB iar pentru Android acesta este minimul necesar pentru rularea sistemului de operare, ramanand disponibili pentru aplicatii sub 150 MB. Pare suficient, dar dupa ce mai instalezi cateva aplicatii observi ca telefonul abia mai ruleaza, ca trebuie sa astepti foarte mult cand deschizi o aplicatie noua sau atunci cand treci de la o aplicatie la alta.
Exista insa cateva artificii care pot mari viteza telefonului tau prin limitarea memoriei folosite de aplicatii, limitarea efectelor grafice si alegerea aplicatiilor. Va prezint mai departe cateva dintre aceste artificii.
1. Gestionarea memoriei
Exista aplicatii care sunt specializate per eliberarea memoriei sistemelor ce ruleaza Android. Sunt, in principiu, doua tipuri de aplicatii de acest gent, diferenta dintre ele fiin complexitatea. Eu le folosesc pe ambele, simultan.
1.1 Task Killer
Este cea mai simpla aplicatie ce permite cu o singura atingere sa inchideti aplicatiile ce ruleaza in background. Acesta se instaleaza din Google Play si se pune ca widget pe ecranul de start. Printr-o simpla atingere inchide aplicatiile din fundal si afiseaza centitatea de memorie disponibila.
1.2 Clean Master
Este o versiune mai complexa de aplicatie, care permite eliberarea memoriei, a spatiului de stocare si ofera o protectie antivirus elementara. Am numit acest punct Clean Master pentru acesta este denumirea cele mai cunoscute aplicatii de genul acesta. Cea de-a doua ca notorietate si poate prima ca performanta este 360 Security. Eu folosesc 360 Security.
2. Limitarea aplicatiilor care ruleaza in background
Memoria RAM este memoria volatila a telefonului si acesta este incarcata numai cu sistemul de operare si aplicatiile care ruleaza. Nu are legatura cu fisierele stocate pe telefon, cum ar fi muzica, filme, imagini, referate, etc.
Sistemul Android ruleaza o serie de procese pentru a functiona.La acestea se adauga aplicatiile pe care le instalati voi si care, chiar daca nu stiti, ruleaza in fundal. Unele dintre acestea sunt necesare, altele nu sunt chiar asa necesare sau chiar sunt in plus, inutile.
Insa in momentul in care telefonul ramane fara memorie trebuie mai intai sa elibereze memoria necesara unei aplicatii si abia apoi sa incarce aplicatiile noi. Acesta este momentul in care apar conflicte, telefonul va rula foarte greu, se va bloca sau chiar va da eroare.
2.1 Oprirea aplicatiilor neimportante
Oprirea aplicatiilor neimportante care por rula la un moment dat se face prin dezinstalarea acestora daca au fost adaugate ulterior sau prin dezactivarea lor daca fac parte din sistemul de operare. Spre exemplu, aplicatiile „Carti Google Play”, „Jocuri Google Play” si „Reviste Google Play” sunt inutile pentru foarte multi dintre utilizatori. Acestea nu pot fi dezinstalate pentru ca fac parte din Google Play, dar pot fi dezactivate din Setari sistem – Aplicatii, selectand aplicatia dorita si si apoi optiunea „Dezactivati”. Inainte de dezactivare este indicat sa se faca o stregere a valorilor standard si a datelor.
2.2 Limitarea proceselor
Limitarea proceselor care ruleaza in fundal se face din „Optini dezvoltator”. Acesta optiune nu este activa dar pentru a o activa trebuie sa intrati in Setari – Despre telefon si in partea de jos sa dati touch in mod repetat pe „Numarul versiunii”. Veti observa, la un moment dat, este afisat mesajul „Ati devenit dezvoltator”.
Mai departe se intra in Setari – Optiuni dezvoltator si se deruleaza pana la sfarsitul listei unde apare rubrica Aplicatii. Acolo avem doua setari care ne intereseaza.
Prima dintre ele este o casuta cu bifa numita „Nu pastrati activitatile”. Daca o bifati, toate aplicatiile se vor inchide imediat ce le-ati parasit. Nu recomand!
Cea de-a doua este este „Limita procese de fundal”. Acesta va permite sa setati numarul maxim de procese ce pot rula in fundal, acestea fiind gestionate dupa gradul de proritate al sistemului de operare. Puteti opta pentru limita standard sau de la 1 la 4 procese. Aceasta limitare este recomandata pentru cei care folosesc aplicatii putine sau nu folosesc aplicatii suplimentare de gen Facebook, messengere, e-mail, muzica, etc.
Este deci o masura radicala, necesara doar daca celelalte solutii nu dau randament. In cazul in care folositi multe aplicatii veti avea avantajul ca fiecare va rula foarte bine dar va dura foarte mult pornirea aplicatiilor si trecerea de la o aplicatie la alta.
Atentie, in sectiunea optiuni dezvoltator nu faceti modificari la intamplare!
3. Reducerea animatiei
A treia metoda de imbunatatire a performantei telefonului este reducerea animatiei. Aceasta se face tot din Optiuni de dezvoltator si setarile specifice apar in sectiunea „Desen”. Setarile asupra carora se poate interveni sunt „Scara animatie in fereastra”, „Scara pentru animatie cu tranzitie” si „Scara durata animaror”.
Eu le modific in felul urmator:
- Scara animatie in fereastra – dezactivata (ferestrele vor aparea instant)
- Scara pentru animatie cu tranzitie – 0.5
- Scara durata animaror – 0.5
Veti observa ca aspectul ecranului ramane acelasi doar ca este modificata animatia (modul cum apar ferestrele si animatia tranzitiilor).
Atentie, nu faceti alte modificati in sectiunea optiuni dezvoltator!
4. Utilizarea de aplicatii minimaliste
Atunci cand folositi un telefon cu memorie RAM redusa este recomandat ca aplicatiile pe care le folositi sa fie cat mai mici.
Spre exemplu, pentru navigare pe internet se poate folosi CM Browser (CM vine de la Clean Master). Aceste este mai mic decat orice alt browser si ofera securitatea necesara.
Exemplele pot continua, dar important este ca inainte de a instala o aplicatie sa cautati o versiune sau o solutie cat mai minimalista. Bineinteles ca vor fi aplicatii pentru care nu se pot gasi astfel de solutii: Facebook, Yahoo messenger, Skype, etc.
Totusi, pentru facebook se poate gasi o solutie si anume rularea in browser, dar numai cand acesta este folosit ocazional. In felul acesta nu mai este necesara nici instalarea messengerului FB. Repet, nu se preteaza pentru cei care tin aplicatia Fecabook deschisa permanent.
In final vreau sa fac precizarea ca toate acestea nu sunt necesare la un telefon care are suficienta memorie RAM. Chiar si in cazul telefoanelor ieftine cu 512 MB RAM aceste masuri se vor lua doar in momentul in care telefonul ruleaza greu.