Xiaomi Mi A2 Lite – Revenirea la Android 9 dupa upgrade nereusit

In urma upgrade-ului la ultima versiune de Android 10 unele dintre telefoanele Xiaomi Mi A2 Lite au intampinat probleme mai mult sau mai putin serioase. Cele mai serioase dintre acestea au facut utilizatorii sa se aleaga cu telefoane care desi pornesc arata ecran negru sau dungi pixelate, deci inutilizabile, iar in cazurile cele mai putin nefericite (asa cum a fost si cazul meu) telefoane functionale dar cu unele bug-uri.

Vorbim despre acest telefon (click pe imagine pentru a merge in pagine specificatiilor):

Xiaomi Mi A2 Lite (Redmi 6 Pro)

Telefon Xiaomi Mi A2 Lite (Redmi 6 Pro)
5,84"
1080 x 2280

3GB / 4GB RAM

32GB / 64GB

Dual
12 MP
  • CPU: Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 (14 nm)
  • GPU: Adreno 506

4000 mAh
Autonomie

An lansare:
2018

Verifica pretul Xiaomi Mi A2 Lite (Redmi 6 Pro)

Aceasta situatie, desi foarte deranjeanta, nu este ceva iesit din comun, foarte multe telefoane au avut asemenea probleme la upgrade-ul la Android 10, chiar si modele high-end range de la producatori de renume precum Samsung, Google sau Nokia. Acesta este un update major, trebuie inteles! Ma asteptam totusi ca Xiaomi sa nu o dea in bara…

Din ce mi-am dat seama, majoritatea problemelor intampinate se datoreaza faptului ca pentru a reduce cat mai mult pretul telefonului producatorul a fost tentat sa aleaga mereu cele mai ieftine componente care intrunesc standardele de calitate impuse. In felul acesta desi vorbim de un singur model care are doar trei versiuni comerciale (cu 3 GB RAM si 32 GB stocare, cu 4 GB RAM si 32 GB stocare si cu 4 GB RAM si 64 GB stocare) exista de fapt pe piata foarte multe versiuni hardware produse in perioade diferite cu componente diferite.

Aceasta problema a fost foarte vizibila in cazul ecranelor, la majoritatea utilizatorilor care nu au mai putut folosi telefonul a fost de vina ecranul. Si in cazul meu au fost probleme cu ecranul dar din fericire a fost afectata doar lumina de fundal. Iata mai clar care sunt principalele probleme pe care le-am intampinat;

  • Ecranul cu stralucire redusa si spoturi de umbre negre pe marginea de jos (matrici de LED-uri de backlight stinse);
  • In ecranul de gestionare a aplicatiilor active apareau si aplicatiile inchise dar fara a putea fi selectate;
  • Camera foto scotea sunete ciudate la captarea imaginii dar culmea, focaliza mai bine;
  • Uita periodic anumite setari, cel mai deranjant fiind cu sunetele de apel si notificari. Nu putea fi ales un nou ton de apel pentru ca nu le mai gasea, se rezolva doar prin restart;

Ultima dintre probleme m-a facut sa ratez apeluri si notificari importante, asa ca am ales sa ignor averismentul celor de la Xiaomi si sa incerc revenirea la versiunea anterioara printr-o metoda simpla, sugerata chiar de ei aici.

Ideea de baza e ca update-urile OTA (Over the Air), adica update-urile care se fac online (deci nu si cele facute de pe card sau prin cablu) se fac pe o partitie noua si pastreaza neatinsa partitia cu versiunea anterioara a sistemului de operare pentru situatia in care ceva merge prost. In felul acesta vor exista doua partitii de boot dar dintre acestea va fi activa doar una:

  • cea cu noul sistem de operare daca nu a aparut nicio eroare si update-ul s-a realizat,
  • cea cu vechiul sistem de operare daca a aparut vreo eroare si update-ul a fost intrerupt.

Nu mai conteaza de ce erorile aparute nu au intrerupt update-ul, important este ca telefonul are in el vechiul sistem de operare,adica Android 9 in cazul nostru, ca partitie de boot si ca acesta poate fi recuperat dar numai cu pierderea integrala a datelor. Deoarece eu numai ce facusem o resetare la parametrii din fabrica dupa update-ul la Android 10 si avand telefonul functional nu aveam ce date sa pierd.

Am folosit Minimal ADB and Fastboot v1.4.3 pe care l-am instalat in Program Files (x86) si nu am intampinat nicio problema mai departe (e recomandat sa se instaleze in radacina driverului c:\). Inainte de a va apuca de treaba, cititi acest articol;

Nota: Prin aceasta metoda nu se instaleaza Android 9 pe telefon ci se revine la versiunea anterioara a sistemului de operare, indiferent care este aceea!

Iata care sunt pasii:

  1. Pentru a fi siguri ca telefonul porneste cu sistemul de pe partitia activa faceti un reset la parametrii din fabrica, din meniul Setari/Sistem/Avansat/Optiuni de resetare/Stergeti toate datele (reveniti la setarile din fabrica) sau urmand pasii 11 -13 de mai jos;
  2. Descracati Minimal ADB and Fastboot v1.4.3 de aici, instalati aplicatia pe PC (preferabil direct pe C:\) si selectati sa puna icon desktop, asa va fi mai simplu sa il rulati;
  3. Opriti telefonul prin metodele clasice sau, daca nu aveti acces la acestea, tinand apasat butonul de pornire pana cand se opreste;
  4. Cu telefonul oprit apasati butonul Volum- il retineti apasat si apasati butonul de pornire pana cand telefonul intra in modul Fastboot (il va afisa pe ecran)
  5. Conectati telefonul la calculator folosind cablul pe care il aveti la alimentator sau orice alt cablu micro-USB bun;
  6. Rulati de pe desktop aplicatia Minimal ADB and Fastboot ca administrator (clic dreapta si Run as Administrator) – va aparea fereastra de command prompt deschisa chiar la locatia Minimal ADB and Fastboot;
    Rulare Minimal ADB and Fastboot ca administrator
  7. Gasiti partitia activa tastand conada fastboot getvar all – va fi afisata o lista lunga in care cautati (bootloader) current-slot:valoare unde valoare poate fi a sau b. Aceea este partitia activa, trebuie activata cealalta;
    fastboot verificare partitie activa
  8. Functie de partitia activa scrieti una din urmatoareledoua comenzi: fastboot set_active a daca a fost activa partitia b sau fastboot set_active b daca a fost activa partitia a (cazul meu).
    Fastboot set active
  9. Daca s-a terminat cu OKAY, tastati comanda de restart pentru telefon: fastboot reboot si dupa ce telefonul se stinge puteti sa scoateti cablul.
  10. La un moment dat telefonul va cere o parola pentru a rula sistemul de operare. Este o supra protectie peste care nu puteti trece decat prin resetarea telefonului la parametrii din fabrica ceea ce inseamna ca veti pierde toate datele pe care le aveati pe telefon. Incepeti prin a opri telefonul in modul obisnuit. Daca va intra in bucla (porneste singur imediat dupa ce il opriti) nu va impacientati, vedeti pasul urmator.
  11. Cu telefonul oprit, apasati butonul Volum+, tinetil-l apasat si apasati apoi butonul de pornire pana cand pe ecran apare cu scris foarte mic No Command. Daca la pasul anterior telefonul a intrat in bucla (porneste singur imediat dupa ce il opriti) opriti-l fortat tinand apasate butoanele volum+ si Power pana cand reusiti sa intrati in recovery mode. Eliberati butoanele.
  12. Odata ce a aparut pe ecran No Command, apasati butonul de pornire, tineti-l apasat si apasati o data pe butonul volum+ iar pe ecran va aparea un meniu. Repetati pasii pana apare meniul de recuperare.
  13. Folositi butoanele volum pentru a naviga si butonul de pornire pentru a executa comenzile din meniu. Selectati prima data Wipe Data/Factory Reset, confirmati cu Yes si apoi selectati restart. Telefonul va porni in versiunea Android anterioara cu ultimul update de securitate pe care l-a avut dar neconfigurat. Urmati pasii obisnuiti pentru configurarea initiala a unui telefon Android.

Cel mai important dupa urmarea acestor pasi, multi pentru ca am vrut sa detaliez dar foarte simpli, cel mai important, ziceam, este sa opriti actualizarile automate de sistem. Pentru asta urmati pasii din acest articol.

Dupa rollback toate problemele mentionate mai sus au disparut ca prin minune, ecranul functioneaza perfect, aplicatiile la fel, setarile nu se mai pierd. Recuperarea telefonului a fost un succes, multumesc celor de la Xiaomi ca au partajat cu noi aceasta modalitate de rollback.

In loc de disclaimer va spun ca la mine a functionat aparent fara probleme aceasta metoda dar nu stiu pe viitor ce probleme voi intampina. Nu pot garanta ca va functiona la fel de bine si in cazul dumneavoastra si va avertizez ca raspunderea va apartine. Celor care nu au probleme cu noul sistem de operare sau celor care au probleme minore le recomand sa nu riste cu acest rollback si sa astepte repararea problemelor.

Update nou in Aplrilie 2020

Putea sa fie a doua oara cu noroc? Se pare ca nu!

Eu am ajuns la concluzia ca acest telefon este condamnat sa ramana la Android 9 daca vrei sa fie ceea ce ai cumparat: un telefon stabil si cu autonomie mare. Noua versiune de Android 10 oferita de Xiaomi in luna aprilie este intr-adevar imbunatatita dar, din pacate, inca departe de ceea ce ar trebui sa fie.

  1. Probleme in gestionarea aplicatiilor: ai putea fi surprins de cate aplicatii ai pe telefon si nu stii pana cand acestea nu isi fac update la versiuni noi. Nu sunt aplicatii daunatoare, toate de la Google, Xiaomi sau Qualcomm, dar problema este ca acestea nu apar la aplicatii, deci nu le poti folosi, dar apar la update-uri in Google Play.
  2. Probleme in gestionarea aplicatiilor de background si multitaskingului: daca iesi dintr-o aplicatie cu tasta back, aceasta nu mai poate fi scoasa din managerul de aplicatii, poti incerca la nesfarsit.
  3. Adaptarea tastaturii pe diverse aplicatii: in cazul meu Adobe Fill & Sign, aplicatia pe care o folosesc pentru a semna declaratiile pe proprie raspundere atunci cand ma duc sa-mi iau paine in vremuri de pandemie. (Voi mai luati si alte chestii?)
  4. Limitarea autonomiei: S-a zis cu cele doua zile de autonomie cu care erai obisnuit, va trebui sa te obisnuiesti cu una, maxim una si jumatate…
  5. In anumite faze ale configurarii initiale telefonul se numeste Pixel: se vede clar de unde au preluat cei de la Xiaomi actualizarea, au preferat sa adapteze softul de la Google Pixel in loc sa dezvolte de la zero o versiune perfect adaptata pentru Xiaomi Mi A2 Lite. Probabil de aici si o parte din problemele enumerate mai sus…
  6. Deblocarea ecranului daca nu functioneaza corespunzator amprenta este un chin: pur si simplu nu ramane activ ecranul de introducere a codului PIN sau modelului, acesta se retrage si apare din nou ecranul de deblocare.

Pentru ce toate astea? Pentru a avea Android 10 care intr-adevar este putin mai fluent? In niciun caz, am revenit din nou la Android 9, am dezactivat update-urile automate de sistem cu intentia de a ramane la versiunea asta. Din pacate, insa, in Android ONE actualizarile de sistem se descarca automat ocupand din memoria telefonului si putand fi rulate chiar si accidental, ceea ce s-a si intamplat.

Folosesc deci un Android 10 pe un telefon care se numeste cand Xiaomi Mi A2 cand Pixel si care are o sumedenie de probleme de functionare.

RUSINE XIAOMI!

Dar le pasa?

Adaugă o Părere