Xiaomi Mi A2 Lite salvat de Microsoft Launcher

In urma upgrade-ului la ultima versiune de Android 10 telefoanele Xiaomi Mi A2 Lite au intampinat probleme mai mult sau mai putin serioase pe care producatorul chinez nu le-a rezolvat in totalitate, unele dintre acestea ramanand si acum, dupa un an, nerezolvate. Am mai discutat pe acest subiect si prima optiune a fost de a reveni la versiunea anterioara de Android 9, perfect functionala, dar acest lucru este posibil numai si numai daca nu s-au mai instalat alte update-uri OTA si nu va preveni instalarea update-urilor urmatoare la Android 10.

Pentru a nu se creea confuzii, iata despre ce telefon vorbim:

Xiaomi Mi A2 Lite (Redmi 6 Pro)

Telefon Xiaomi Mi A2 Lite (Redmi 6 Pro)
5,84"
1080 x 2280

3GB / 4GB RAM

32GB / 64GB

Dual
12 MP
  • CPU: Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 (14 nm)
  • GPU: Adreno 506

4000 mAh
Autonomie

An lansare:
2018

Verifica pretul Xiaomi Mi A2 Lite (Redmi 6 Pro)

Spuneam deci ca dupa upgrade-ul la Android 10, Xiaomi Mi A2 lite nu a mai functionat asa cum ar fi trebuit, desi cu cele doua versiuni Android anterioare nu a avut niciun fel de problema. Partea interesanta este ca aceleasi probleme le-am intalnit si la un telefon Google Pixel, tot dupa upgrade-ul la Android 10.

Chinezii au reusit sa faca pana la urma telefonul functional dar in setari afiseaza in continuare cele doua campuri in antet care te invita sa adaugi un alt cont de e-mail si sa personalizezi telefonul „Pixel”. Nu poti scapa de ele, invata sa le ignori.

O alta problema ar fi deblocarea ecranului cu PIN cand gestul pentru deblocare trebuie facut cu foarte mare precizie pentru ca tastatura sa ramana pe ecran sa poti introduce PIN-ul. Pus si simplu aceasta se retrage, telefonul revine la ecranul de deblocare si te obliga sa repeti gestul. Dupa 3-4 incercari nu ai cum sa nu fii nervos! De asemenea problema se intalneste si la Google Pixel, de asemenea nu opoti rezolva, obisnuieste-te!

Cea de-a treia problema si cea mai deranjanta pentru mine, gestionarea aplicatiilor in ecranul de aplicatii recente si comutare intre aplicatii pentru multitasking. Acest ecran poate fi afisat apasand butonul patrat din zona inferioara a ecranului Android si afiseaza aplicatiile recente active pentru multitasking, adica acele aplicatii care nu au fost inchise si au in memoria telefonului datele de executie. In mod normal aceste aplicatii pot fi inchise definitiv prin glisarea lor catre exteriorul ecranului, in sus.

Problema este ca uneori daca se iese dintr-o aplicatie cu butonu Back (sagetuta aceea spre stanga de la baza ecranului), aplicatiile vor fi afisate in ecranul aplicatii recente si dupa ce acestea sunt eliminate. Adica pur si simplu se pot inchide toate aplicatiile dar daca se acceseaza din nou ecranul aplicatii recente vei descoperi ca acestea sunt afisate incontinuare fix in starea in care erau cand le-ai inchis.

Desi sunt afisate in acest ecran, aplicatiile nu mai pot fi accesate, daca se selecteaza o aplicatie este returnat un mesaj de eroare ca aplicatia nu a putut fi gasita. Este deci un fel de bug vizual, aplicatiile sunt de fapt inchise dar ecranul aplicatii recente nu se actualizeaza. Acest lucru se intampla numai si numai dupa si daca se iese dintr-o aplicatie cu butonul back.

Daca celelalte probleme pot fi ignorate, aceasta este foarte deranjanta afectand multitasking-ul si afisand in continuare ultimul ecran al aplicatiilor pe care eu am vrut sa le inchid.

Din nefericire, nu am gasit o alta solutie de rezolvare decat inlocuirea launcherului Android. Xiaomi Mi A2 Lite ruleaza Android 10 stock, fiind unul dintre telefoanele Android One si ca atare foloseste launcherul Quickstep, probabil cel mai minimalist launcher posibil, ocupand fara setari doar 1,58 MB in memoria telefonului.

Prin inlocuirea acestuia cu Microsoft Launcher, problema ecranului de aplicatii recente se va rezolva si in plus veti avea si un telefon mult mai aspectuos si mai configurabil.

Avantajele Microsoft Launcher fata de launcherul stock

FacilitateMicrosoft LauncherQuickstep pe Mi A2 Lite
1. Gratuit si fara publicitate
2. Gestionarea corecta a aplicatiilor
3. Adaugarea de gesturi suplimentare si posibilitatea de a inlocui gesturile existete,
4. Posibilitatea de a dezactiva aplicatia Google fara a afecta functionarea telefonului
5. Posibilitatea de a elimina caseta de cautare Google de pe ecranul principal
6. Integrare cu toate motoarele de cautare si cu orice browser
7. Setari pentru sectiunile ecranului
8. Setari complexe pentru ecrane si pictograme
9. Seatari pentru gestionarea punctelor de notificare pentru fiecare aplicatie in parte
10. Teme cu culori personalizate
11. Posibilitati de backup si restaurare pentru setarile launcherului

 

Galerie imaginiNota: capturile de ecran au fost facute cu Google Pixel

Ca bonus, am dezactivat si aplicatia Google, practic cea mai mare aplicatie din telefon, deoarece nu o foloseam. Acum telefonularata foarte bine cu tema intunecata iar pentru cautare am configurat launcherul Microsoft sa caute pe Google folosind Chrome. Cautarea vocala va fi insa facuta cu motorul vocal Bing si numai in limba engleza sau una din limbile acceptate. Ca da, pe noi, românii, ne lasa toti mai la urma sau efectiv ne ignora. Dar asta e alta poveste…

Adaugă o Părere