X motive sa alegi iPhone X fata de iPhone 8

Distribuie pe:
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com

Putem considera ca in aceasta toamna Apple a avut de trecut un test important in fata consumatorilor si cu totii am asteptat cu nerabdare raspusurile la mutarile concurentei, adica noile telefoane iPhone. Asa cum am mai spus, surpriza a fost mare deoarece Apple a ales sa nu-si asume riscuri inutile mergand mai departe pe doua versiuni de design: designul clasic, pentru fanii care accepta mai greu schimbarea si un design nou, futurist, pentru cei care vor mai mult, pentru cei carora le place schimbarea, adica pentru cei tineri in primul rand.

Alege iPhone X

Acest fapt a ingreunat insa decizia de cumparare. Acum, dupa ce decizi sa cumperi un telefon de la Apple nu trebuie sa te gandesti daca alegi un iPhone 8 sau un iPhone 8 Plus – pentru ca e mai mare, acum trebuie sa iei in calcul si controversatul iPhone X care este si mai mare, si mai mic, si… Spun controversatul deoarece conservatorii, dar mai ales fanii celorlalte branduri, i-au gasit o sumedenie de inconveniente, majoritatea fara a fi fundamentate:

  • Este primul telefon din gama sa si pot aparea surprize… Oare? Nu cumva surprizele apar, de obicei, la altii?
  • Nu are butonul Home si nici senzorul de amprenta. Asa, si?
  • Deblocarea faciala este la inceput su nu ofera acelasi grad de securitate ca senzorul de amprenta. Pana acum nimeni n-a zis ca da rateuri dar deh…
  • Are ecranul decupat si top bar-ul nu mai apare complet.
  • etc, etc, etc.

Ei bine, iata ca eu vreu sa va aduc in atentie x motive pentru a cumpara iPhone X si nu iPhone 8 sau 8 Plus, unde x este o variabila.

1. Ecranul Super Amoled

Imi amintesc cum pana acum fanii Samsung aduceau ca prim element in justificarea alegerii lor argumentul ecranului Super AMOLED. Ei bine, iata ca imediat ce Apple a pus ecranul Super AMOLED pe iPhone X, acesta nu mai este chiar atat de important…

Un ecran Super AMOLED este clar superior unui ecran IPS datorita simplului fapt ca nu mai foloseste filtre pentru redarea culorilor.

La ecranele IPS, cum sunt si cele ce echipeaza iPhone 8 si iPhone 8 Plus, foarte bune si acestea, lumina din spatele ecranului este alba si uniforma pe toata suprafata ecranului. Formarea imaginii se face prin interpunerea filtrelor de culoare RGB care dozeaza nuantele pentru a obtine toate culorile posibile. Deci la afisarea imaginilor inclusiv pixelii negri au in spate lumina de fundal.
Consumul unui astfel de ecran este constant. Culoarea neagra inseamna matrice RGB obturata iar culoarea alba inseamna matrice RGB transparenta. La acest tip de ecrane pot aparea defecte de imagine dar niciodata la cele de buna calitate.

La ecranele Super Amoled, cum este si cel cu care este echipat iPhone X, nu mai exista lumina de fundal. Fiecare pixel contine propria matrice RGB care isi emite propria lumina dozand astfel nuantele. Nu mai apar reflexii, negrul nu mai este „diluat” de lumina de background, imaginea poate fi privita din orice unghi in aceleasi conditii.
La afisarea imaginilor culoarea neagra inseamna pixeli matricei RGB stinsi, deci consum zero iar culoarea alba inseamna toti pixelii aprinsi deci consum maxim. Acest tip de ecran are deci consumul variabil functie de imaginile afisate.

In concluzie, ecranul Super AMOLED este un mare PLUS pentru iPhone X!

2. Cel mai mare ecran pentru cea mai mica dimesiune a telefonului

Cu ceva timp in urma pe GSM Arena a aparut un nou indicator pentru telefoanele cu ecrane tactile: screen-to-body ratio, adica raportul (sau ratia) ecran/corp exprimat in procente. Acest indicator cauta sa exemplifice cat anume din suprafata corpului este folosita pentru afisare si cat reprezinta margini inutile. La acest capitol telefoanele iPhone nu excelau, stim cu totii ca au marginile laterale destul de proeminente, iPhone 8 avand ratia screen-to-body de aproximativ 65.4%.

iPhone 8 vs iPhone X

Nu acelasi lucru se poate spune si despre iPhone X, acesta avand screen-to-body ratio de aproximativ 83%. Dar lucrurile nu se opresc aici, suprafata utila a ecranului fiind mai mare la iPhone X chiar si decat iPhone 8 Plus. iPhone X are ecranul de 5,8 inch, iPhone 8 Plus de 5,5 inch iar iPhone 8 de 4,7 inch.

Diferente dimensiune ecran intre iPhone X si iPhone 8

3. Design unic

Ca sa fiu scurt, situatia este destul de simpla si clara: daca acest nou design va avea succes, anul viitor nu va mai vrea nimeni vechile modele. Si daca acest lucru se va intampla, Apple va renunta la acest design. Deci de ce sa nu alegi viitorul, de ce sa nu adopti noile viziuni in materie de design?

Intr-adevar, iPhone 8 si iPhone X sunt aproape la fel de puternice dar diferenta intre un iPhone 8 si un iPhone 7 poate nu este la fel de evidenta pentru toata lumea. Dar diferenta intre iPhone X si orice alt telefon este foarte, foarte evidenta!

Ecranul AMOLED poate nu inseamna mult pentru tine, diferenta de rezolutie la ecrane atat de mici nu este nici ea foarte vizibila. Dar totusi, este pacat sa poti avea toate aceste lucruri si sa renunti la ele, mai ales daca poti suporta fara probleme diferenta de pret…

4. Diferenta de pret nu este chiar atat de mare daca tinem cont de brand

Nu ultimul dintre argumentele pe care le-am auzit in defavoarea iPhone X a fost diferenta de pret. Acesta este cel mai scump telefon de la Apple si costa la noi cu circa 1500 lei mai mult fata de iPhone 8 si circa 1200 lei mai mult fata de iPhone 8 Plus. Sunt intr-adevar niste bani dar acesta este un brand care niciodata nu s-a adresat celor care nu sunt dispusi sa platesca pentru calitate. As spune chiar ca pentru cei care vor sa fie in pas cu moda este un risc major sa opteze pentru un alt iPhone.

Nu acelasi lucru se poate spune despre conservatori si despre cei care considera ca se vor obisnui mai greu cu noua interfata datorita lipsei butonului home. Desi lipsa butonului home ne sperie, multi dintre cei care au testat noul iPhone au spus ca nu este o problema, unii chiar intreband de ce nu a facut Apple acesta modificare mai demult.

Lista ramane deschisa pana cand vom ajunge la cele x motive pentru a alege iPhone X. Momentan X=4…

Distribuie pe: