Telefon sub 300 Lei – ce smartphone cumperi cand ai bugetul foarte limitat?

Nu intamplator pe piata romanesca se gasesc foarte multe modele de telefoane ieftine. Intr-o tara in care veniturile sunt mult sub media Uniunii Europene, de multe ori suntem nevoiti sa alocam bugete mai mici pentru achizitiile de dispozitive mobile. Din fericire, acest lucru nu are neaparat repercursiuni asupra functionalitatii telefonului pe care doriti sa il cumparati, mai ales daca tineti cont de cateva caracteristici ale pietei.

Telefon sub 300 Lei

Da, dar daca tinem cont ca pretul unui telefon cu adevarat bun trece lejer de 2000 de Lei, cu usurinta putem deduce ca un telefon ieftin este acela care costa sub jumatate din acesta valoare, adica sub 1000 de Lei. In acest caz bugetul de 300 de Lei pentru un smartphone poate parea pentru unii o gluma.

Tinand cont de faptul ca cel mai ieftin smartphone de pe piata costa 200 de Lei (la reducere) si ca sunt circa 50 de modele distincte de telefoane care datorita reducerilor au pretul intre 200 si 300 de lei, deci iata ca se poate alege un telefon smart si in acest buget.

Sa zicem deci ca aveti alocata suma de 300 de Lei si doriti sa cumparati un telefon cat mai bun. Iata care sunt criteriile de care trebuie sa tineti cont:

1. Doriti un telefon ieftin cu performanta cat mai mare

De obicei copii si tinerii sunt cei mai mari amatori de performanta. Este normal, telefoanele lor trebuie sa fie capabile sa ruleze jocuri, sa ruleze aplicatiile retelelor de socializare si pe cele de masagerie. Din pacate, pentru a face fata acestor provocari un telefon trebuie sa aiba un hardware foarte solid, cel putin 1 GB RAM, minim un procesor Quad-Core, ecranul mai mare de 4,5 inch, etc, ceea ce nu se prea intampla in cazul telefoanelor ieftine, cu atat mai putin in cazul celor sub 300 de Lei.

Va fi deci vorba de un compromis si din acesta cauza va recomand sa uitati cu desavarsire de brandurile de renume (cu excepria Nokia si Microsoft daca va satisface un telefon cu Windows), urmand a va orientati catre un telefon preferabil cu ecran IPS, cu 512 MB RAM (nu cred ca se poate mai mult in acsti bani) si cu procesor cat mai puternic, quad-core sau octa-core.

Da chiar exiata un telefon cu procesor octa core care se incadreaza in acest buget! Acesta se gaseste in oferta eMag si se numeste BLU Studio X8, fiind un Dual-SIM cu ecran IPS de 5 inch ce costa doar 299,90 Lei. Garantez ca nu veti gasi un telefon mai performant in acest buget!

Vezi telefonul BLU Studio X8

Vezi toate telefoanele performante sub 300 Lei

2. Doriti un telefon ieftin cu stabilitate cat mai buna

Aici incep sa apara problemele. Sa stiti ca nu prea exista telefoane foarte ieftine si stabile. Majoritatea modelelor sub 300 de lei reprezinta compromisuri pret/calitate si va puteti astepta oricand sa aveti probleme cu telefonul. Exista insa si unele exceptii, de obicei fiind vorba de cateva modele mai vechi ale unor firme foarte cunoscute precum Nokia, Microsoft, Samsung, BlackBerry, etc.

In cazul de fata, in oferta eMag, niciun telefon Samsung nu indeplineste cerintele de pret, dar putem constata ca in categoria de pret sub 300 de lei gasim 2 telefoane Microsoft (7 cu toate versiunile de culoare), unul Nokia (in doua versiuni de culoare) si, culmea, un telefon BlackBerry ce are reducere de la 500 la 300 lei. Este vorba de BlackBerry Q5, un telefon smart cu tastatura fizica ce are 2 GB RAM, ecran IPS de 3,1 inch si procesor Qualcomm dual-core.

Vezi telefonul BlackBerry Q5

Vezi toate telefoanele sub 300 de lei considerate stabile

 

3. Doriti un telefon sub 300 Lei cu autonomie cat mai mare

Asta chiar ca pare o gluma buna, trebuie sa stiti ca principala problema a telefoanelor smart, indiferent de categoria de pret, este autonomia. Putine telefoane de pe piata pot sa faca fata la o zi de solicitare intensa.

Autonomia unui telefon depinde in principal de sistemul de operare rulat, de gradul de optimizare software, de configuratia hardware si de capacitatea bateriei. Datorita faptului ca bateriile de mare capacitate sunt scumpe, ca optimizarile software sunt costisitoare si ca procesoarele low cost nu prea au consum redus, nu se prea gesesc telefoane foarte ieftine care sa aiba autonomie mare.

Totusi, exista si cateva exceptii si in oferta eMag gasim 6 telefoane sub 300 de Lei ce au bateria mai mare de 2000 mAh, ba chiar 7 daca socotim si telefonul BlackBerry Q5 (prezentat mai sus) care are bateria de 2180 mAh si o autonomie de pana la 12 h 30 min de convorbire 3G si pana la 336 de ore in regim de asteptare.

Vezi telefoanele sub 300 de lei cu baterie mai mare de 2000 mAh

La acestea se adauga telefoanele produse de Nokia si Microsoft care datorita optimizarii sistemului de operare au autonomie superioara chiar daca au baterii mai mici.

Si nu uitati, pe piata romanesca se gasesc telefoane ieftine, performante si stabile. Problema este ca cele ieftine si performante nu sunt stabile, cele ieftine si stabile nu sunt performante iar cele stabile si performante nu sunt ieftine… Exceptiile sunt rare dar se merita sa urmariti promotiile marilor magazine pentru a le gasi.