Telefoane Flagship 2019: Samsung, LG, Huawei, Xiaomi, Nokia – ce aduc nou?
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com
Iata ca deja au fost anuntate cateva dintre telefoanele 2019, pentru unele primindu-se deja precomenzi, dar dintre acestea cele mai atractive sunt fara doar si poate flagship-urile, adica asa-zisele purtatoare de stindard, acelea care vor fi cele mai bune modele ale acelui producator. Vom mai discuta despre asta intr-un articol viitor cand vom incerca sa vedem daca pentru un buget mediu este mai rentabil un flagship din anii trecuti sau un telefon nou care se incadreaza in buget.
Dar pana atunci haideti sa vedem care vor fi flagship-urile 2019 ale principalilor producatori de pe piata romaneasca si cu ce incearca fiecare sa ne atraga. (Sunt camerele foto dar cititi totusi articolul 😆 )
Samsung
Flagship-ul Samsung nici nu putea fi altul decat Samsung Galaxy S10, un telefon care aduce vesti proste atat concurentei cat si consumatorilor europeni.
Ma pregatisem sa fiu un critic sever al acestui telefon asteptandu-ma sa fie un fel de S9 care la randul lui a fost un fel de S8. Se pare insa ca nu voi avea multe de spus, Samsung nu s-a cramponat intr-un design si a evitata greselile care cu mult in urma au ingropat Nokia. Si asta era vestea rea pentru concurenta: Samsung nu e pe duca!
Samsung Galaxy S10
Vestea rea pentru utilizatorii europeni este aceea ca Samsung Galaxy S10 va fi oferit in doua versiuni hardware, foarte diferite:
- Versiunea pentru pietele foarte concurentiale (China si SUA) va fi echipata cu un procesor pe 7 nm Qualcomm SDM855 Snapdragon 855;
- Versiunea globala (deci si Europa) va fi echipata cu un procesor pe 8 nm (aproape 7?) Exynos 9820 Octa.
Diferentele intre cele doua procesoare nu sunt atat de mari la prima vedere dar incredere mai mare ofera Qualcomm si in plus, acestia au abordat pe noul procesor Snapdragon 855 un tip nou de arhitectura care se pare ca este mult mai eficient (tipul nou de arhitectura).
Telefonul are un design inovator si asta nu datorita camerei decupate in ecran, este realizat din sticla pe o rama de aluminiu, are ecran Dynamic AMOLED de 6,1 inch fiind foarte ingust si foarte subtire pentru ceea ce are in el.
Pe partea din spate regasim trei camere foto:
- Prima wide de 12 MP, f/1.5-2.4, 26mm, senzor de 1/2.55″ cu pixelul de 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS;
- A doua telefoto de 12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), senzor de 1/3.6″ (mai mic), cu pixelul de 1.0µm, zoom optic 2x, AF, OIS;
- A treia ultrawide de 16 MP, f/2.2, 12mm, free focus si fara alte caracteristici speciale.
Am specificat dimensiunile senzorilor si pixelilor pentru ca sunt foarte importante: un pixel mai mare primeste o cantitate mai mare de lumina si deci are performanta superioara in conditii de iluminare slaba.
Stocarea va fi intre 129 GB si 512 GB iar memiria de lucru va fi de 8 GB. Deja ne apropiem de o configuratie de laptop, un astfel de telefon nu are cum sa nu satisfaca un client oricat de pretentios ar fi acesta.
Bateria de 3400 mAh nu este nicidecum mica, procesorul Qualcomm pe 7 nm are un consum foarte mic, sper ca si ce Exynos pe 8 nm sa fie bine optimizat dar garantat va avea un consum mai mare.
LG
Flagship-ul LG nu este altul decat ThinQ si se refera la o serie de telefoane care incepe cu LG G8 ThinQ, un fel de G7 ThinQ mai performant, mai elegant, cu ecran OLED si fara difuzor pe parte frontala. Nu va temeti, nu este vorba de o omisiune ci de tehnologia Crystal Sound OLED display pe care LG o mai foloseste si la unele televizoare din gama de lux.
Acesta nu este primul telefon cu ecran OLED de la LG, in anii trecuti ecrane p-OLED au mai fost folosite pe telefoanele LG V30 ThinQ si LG V40 ThinQ, modele care inca au preturi ridicate dar in scadere si pe care va recomand sa nu le ocoliti…
Dar sa revenim la G8 ThinQ si prima constatare pe care vreau sa o fac este aceea ca se pare ca vor exista doua modele, unul global si unul pentru pietele foarte concurentiale (Asia, SUA) iar principala diferenta este aceea ca „al nostru” va avea doua camere principale pe cand „al lor” va avea trei camere principale. Sau invers? Vom vedea!
Prima camera va fi una standard de 12 MP cu stabilizator optic de imagine, PDAF si focalizare automata laser. Cea de-a doua va fi o camera ultra wide de 16 MP focus free. Cea de-a treia (adica cea care ma tem ca va lisi tocmai la noi) va fi o telecamera de 12 MP cu zoom optic 2X, stabilizator optic de imagine si PDAF.
Procesorul va fi, ca la toate flagship-urile 2019 care se respecta, Qualcomm SDM855 Snapdragon 855. Memoria RAM va fi de 5 GB iar cea de stocare de 128 GB.
Putem concluziona despre LG G8 ThinQ ca nu aduce nimic esential nou iar chestia cu gesturile si deblocarea cu palma nu cred ca o sa faca inca furori. Cu siguranta aceste tehnologii vor deveni foarte importante in viitor dar inca nu este momentul si nu la telefoane.
Nu este atat de usor nici cu flagship-urile. Daca sunteti pasionat de fotografie exista posibilitatea ca LG V50 ThinQ sa fie flagship-ul de care sunteti interesat. Tot ThinQ si el si in plus va avea garantat toate cele trei camere indiferent de piata de pe care este achizitionat.
Realizat pe o rama de aluminiu cu fata si spatele de sticla Gorilla Glass 5, V50 ThinQ pe linga protectia la apa si praf IP68 va indeplini si standardele militare MIL-STD-810G. Adica va fi un telefon mare, de 6,4 inch cu latimea de 76 mm si inaltimea de 159 mm, bine legat, cu ecran OLED si baterie de 4000 mAh.
Cele trei camere de pe spatele telefonului vor fi:
- Prima de 12 MP, standard, 27mm, f/1.5, 1/2.6″, pixelul de 1.4µm, stabilizator optic de imagine pe trei axe, dual pixel PDAF;
- Cea de-a doua de 12 MP telefoto, 52mm, f/2.4, 1.0µm, Zoom optic 2x, OIS, PDAF;
- Cea de-a treia va fi de 16 MP ultrawide, 16mm, f/1.9, 1/3.1″, 1.0µm, free focus.
Huawei
Pentru ca cei de la Huawei s-au grabit, flagship-ul 2019 a fost lansat inca de la sfarsitul lui 2018, fiind vorba de seria de telefoane Mate 20 si Mate 20 Pro, doua telefoane care era cat pe ce sa faca de ras concurenta, daca nu erau atat de scumpe… Mate X nu intra in discutie, ne limitam la telefoane…
Cele doua telefoane sunt deja pe piata si probabil le cunoasteti dar trebuie totusi sa discutam in primul rand despre procesor si despre camerele foto pentru ca vorbim de primul procesor pe 7 nm si despre un trend sau mai de graba un etalon impus concurentilor.
Retineti ca dimensiunile sunt invers de cum ne-am astepta, adica Mate 20 este mai mare decat Mate 20 Pro. Primul are ecranul IPS de 6,53 inch iar la cel de-al doilea ecranul este AMOLED de 6,39 inch.
Ambele modele sunt echipate cu procesor HiSilicon Kirin 980 despre care in momentul de fata se stie deja ca este usor inferior ca performanta generala comparativ cu Snapdragon 855 dar acesta diferenta nu poate fi sesizata in exploatare. Nimic de reprosat aici!
Memoria RAM la Mate 20 este de 4 sau 6 GB (functie de piata) iar Mate 20 Pro dispune de o memorie de lucru de 6 sau 8 GB RAM. Capacitatile de stoacare sunt intre 128 GB si 256 GB la Mate 20 Pro.
Camerele foto au creat un standard la care concurentii care vizeaza cea mai mare piata din lume si anume piata cinezeasca s-au aliniat, veti vedea la Xiaomi.
Camere foto principale Huawei Mate 20:
- Wide de 12 MP, f/1.8, 27mm, 1/2.3″;
- Ultra wide de 16 MP, f/2.2, 17mm;
- Telefoto de 8 MP, f/2.4, 52mm, 2x zoom optic.
Camere foto principale Huawei Mate 20 Pro:
- Wide de 40 MP, f/1.8, 27mm, senzor de 1/1.7″, PDAF si Laser AF
- Ultrawide de 20 MP, f/2.2, 16mm, senzor de 1/2.7″, PDAF si Laser AF
- Telefoto de 8 MP, f/2.4, 80mm, senzor de 1/4″, 5x optical zoom, Stabilizator optic de imagine, PDAF si Laser AF
La ambele camera secundara este de 24 MP.
In mod surprinzator Huawei Mate 20 are autonomia mai buna desi este mai mare si are bateria mai mica, de 4000 mAh fata de 4200 mAh la Mate 20 Pro.
Xiaomi
Nemaifiind niste necunoscuti, cei de la Xiaomi, numarul 4 in clasamentul mondial al producatorilor de telefoane dupa Samsung, Huawei si Apple, aduc anul acesta pe piata Xiaomi Mi 9, cel mai cinstit telefon pe care il puteti cumpara. Cinstit dar cu SAR cam mare, cum s-ar zice…
Telefonul arata supreb, este bine dimensionat, bine finisat si are specificatii excelente:
- Procesor Qualcomm SDM855 Snapdragon 855;
- Ecran Super AMOLED de 6,39 inch 1080 x 2340 pixeli;
- Corpul din aluminiu cu fata si spatele din sticla, 157,5 mm inaltime, 74,7 mm latime si 7.6 mm grosime;
- Stocare 64/128 GB si RAM 4/6 GB;
- Trei camere principale:
- Normala de 48 MP, f/1.8, senzor de 1/2″, pixelul de 0.8µm, Laser/PDAF;
- Ultrawide de 16 MP, f/2.2, 13mm, senzor de 1/3.0″, pixelul de 1.0µm, Laser/PDAF;
- Telefoto de 12 MP, f/2.2, 54mm, senzor de 1/3.6″, pixelul de 1.0µm, zoom optic 2x, Laser/PDAF;
- Camera secundara de 20 MP, f/2.0, 0.9µm;
- Baterie de 3300 mAh ce asigura o autonomie exceleta cu acest procesor;
- Indicele SAR conform standardelor EU: Head: 1.389 W/kg, Body: 1.301 W/kg (limita maxima admisa este de 2W/kg).
Pe scurt:
Este un telefon excelent? Este!
Are valoarea SAR cam mare? O are! Acesta este singurul motiv pentru care eu nu l-as cumpara.
Nokia
Trecand peste axioma nu mai e Nokia ce era, se discuta de ceva vreme despre flagship-ul Nokia 9 PureWiew iar acesta ar urma sa fie un telefon de-a dreptul uimitor datorita celor 5 camere foto principale si procesarii RAW.
Daca initial am crezut ca cele 5 camere foto principale cu care este echipat Nokia 9 PureWiew sunt care mai de care mai inutile, parerea mea s-a schimbat imediat ce am aflat ce este capabil sa faca acest telefon atat de complex incat cei de la Qualcomm s-au implicat pentru a fi siguri ca procesorul lor face fata unei asemenea provocari.
Da, chiar asa este, nimeni nu mai discuta despre configuratia hardware pentru ca nimeni nu va cumpara acest telefon daca nu este foarte indragostit de fotografie. Si pentru a intelege complexitatea de ansamblu va spun doar ca acest telefon capteaza o cantitate uriasa de informatii de adancime, pentru fiecare imagine putand retine pana la 1200 de straturi ceea ce permite un lucru de neimaginat: refocalizarea fotografiilor deja facute!
Face acest lucru cu trei camere alb negru care capteaza informatiile de adancime, nuante, contururi si doua camere color ce capteaza informatiile de culoare RGB. Prin combinarea tuturor informatiilor obtinute se pot retine 1200 de straturi de profunzime. Nu e uimitor?
Nokia 9 Pureview Depth Map – Sursa imagine Pocketlint
Dar sa vedem toate specificatiile:
- Procesor Qualcomm SDM845 Snapdragon 845;
- Ecran P-OLED de 5,99 inch cu rezolutia de 1440 x 2880 pixeli;
- Stocare 128 GB, RAM 6 GB;
- Baterie de 3320 mAh, Quick Charge 3.0, Fast wireless charging 10W;
- SAR USA: 0,35 head / 0,86 body.
Pretul de intrare pe piata estimat este undeva la 700 USD la care daca mai punem si TVA vom obtine un pret local de peste 3500 de lei.
Observam in primul rand ca Nokia 9 PureView foloseste un procesor de anul trecut, realizat in tehnologie pe 10 nm. Nu este o surpriza, se lucreaza de mult timp la acest telefon iar Snapdragon 845 este un procesor foarte puternic. Totusi, ne gandim ca Nokia poate nazui la mai mult si nu trebuie exclusa posibilitatea ca peste ceva timp sa foe anuntata si o versiune cu procesorul Snapdragon 855, probabil mult mai scumpa.
Editat de administrator: https://www.evomag.ro/solutii-mobile-telefoane-mobile/filtru/smartphone:da
Îmi plac telefoanele de aici reduse
Te cred, dar fara link-uri de afiliere pe viitor!