Reteaua 5G – cele mai importante 5 beneficii fata de actualul 4G

5G

Sunt ani buni de cand se discuta despre 5G si despre beneficiile pe care aceasta tehnologie le va aduce in lume, despre vitezele marite si latenta scazuta. Haideti sa le trecem di nou in revista si sa vedem care ar fi cele mai importante beneficii ale tehnologiei 5G, prin ce aceasta poate fi superioara acualei retele 4G si sa luam cateva exemple.

Beneficiile retelei 5G fata de actualul 4G

1. Viteza sporita

Acesta este beneficiul cel mai usor de constatat si de masurat. Viteza retelei 5G poate fi de pana la 100 de ori mai mare dacat viteza retelelor 4G LTE actuale.

Ideea ca aceasta viteza nu ne va fi utila, ca nu avem nevoie de atat de mult, este eronata. Ganditi-va ca un dispozitiv va putea accesa internetul la acceasi viteza la care isi acceseaza memoria de stocare interna sau, in unele cazuri, chiar mai mare.

Chiar daca nu veti avea nevoie de aceasta viteza pentru streaming de continut Ultra HD sau alte aplicatii ce necesita viteze sporite, veti putea accesa instant orice pagina de internet sau datele stocate in cloud, indiferent daca este vorba de pozele si clipurile personale sau fisierele la care lucrati.

2. Latenta scazuta

Latenta este practic timpul de reactie al unei conexiuni iar in 5G acesta poate cobora pana la 1ms si nu va fi mai mare de 5ms.

Pentru a intelege mai bine, sa ne imaginam ca dumneavoastra navigati pe internet folosind un dispozitiv mobil. In momentul in care ati apasat un click pentru a intra pe o pagina, dispozitivul dumneavoastra trimite catre serverul acelei pagini o cerere pentru a-i transmite continutul selectat. Serverul rezolva acea cerere si trimite inapoi raspunsul.

Asta inseamna ca la apasarea unui link, in milisecunda urmatoare serverul va primi deja cererea ciar daca nu face parte din aceeasi retea! Vom discuta mai tarziu de ce este foarte importanta aceasta latenta scazuta.

3. Capacitate sporita

Capacitatea unei retele de a transporta informatie nu depinde numai de vitezele pe care le poate asigura. Ganditi-va ca la o retea sunt conectati zeci de mii de utilizatori in zonele aglomerate. Pentru ca acea retesa sa poata asigura fiecarui utilizator o viteza sporita de transfer trebuie sa aiba o capacitate mare.

Intel a anuntat ca „rețelele 5G sunt arhitecturate diferit de rețelele tradiționale 4G, permițând o mai bună optimizare a traficului de rețea și o manipulare lină a vârfurilor de utilizare”.

4. Scalabilitate

Sa ne imaginam ca sunteti pe internet cu telefonul conectat la o retea 4G si verificati noutatile pe un profil de socializare. Aveti nevoie de resurse limitate. Va apare insa un clip nou, recent postat de cineva cunoscut. Nu stiti ca acel clip este in format Ultra HD si dati click pe el. Credeti ca o sa-l puteti vedea? Nu, pentru ca reteaua 4G nu este atat de scalabila si nici nu poate fi datorita capacitatii reduse.

Scalabilitatea unei retele reprezinta proprietatea acesteia de a se adapta cerintelor aplicatiilor fara a perturba functionarea altor aplicatii, adica de a fi potrivita pentru orice. Si reteaua 4G este scalabila dar in limte foarte mici. Un utilizator nu poate cere viteza mai mare de la retea pentru ca reteaua nu stie nevoile celorlalti utilizatori si le ofera tuturor aceeasi viteza de transfer, le aloca resurse identice.

Reteaua 5G poate aloca resurse mai mari atunci cand este nevoie de ele!

5. Aplicatii in timp real

Toate cele enumerate mai sus permit functionarea aplicatiilor in timp real. Pentru a intelege mai bine, sa luam tot un exemplu de aplicatie in timp real:

Ne imaginam ca ati cumparat o drona teleghidata pe care o controlati cu telefonul mobil. Pentru a o controla se realizeaza o conexiune peer to peer (P2P) intre telefonul mobil si drona. Drona comunica deci cu telefonul intr-o conexiune locala cu latenta mica, trimite catre telefon imaginile pe care le capteaza in timp real si executa imediat orice comanda ii transmiteti. Dar daca se indeparteaza prea mult de telefon nu va mai putea primi comenzi deoarece pierde semnalul acestuia si se intrerupe conexiunea.

Sa ne imaginam acum ca pentru a mari raza de actiune a dronei vom folosi reteaua de internet 4G pentru a o comanda. Credeti ca acest lucru este posibil? Bineinteles ca da! Dar din pacate, datorita latentei mari pe care reteaua 4G o are, toate comenzile vor ajunge la drona cu intarziere iar imaginile primite de la drona vor fi de asemenea defazate fata de pozitia dronei in timp real. Chiar daca se poate realiza o conexiune, pilotarea dronei ar fi imposibila datorita lantei retelei si lipsei de scalabilitate!

Acesta este un exemplu de aplicatie in timp real! Sa pilotezi o drona care este atat de departe de tine icat nu o poti vedea iar pilotarea o faci numai si numai pe baza imaginilor primite de la drona. Datorita vitezelor de transfer, latentei scazute, capacitatii sporite si scalabilitatii, reteaua 5G permite rularea in conditii de siguranta a aplicatiilor in timp real.

Exemplul dat mai sus este unul banal dar aplicatiile care se pot dezvolta pot fi uimitoare si pot viza utilizari medicale, comunitare, trafic, securitate, etc.