Evolutia telefoanelor ieftine in ultimii 5 ani
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com
Concurenta acerba a facut producatorii sa scoata pe piata modele de telefoane cat mai performante la preturi cat mai accesibile. Fiecare producator incearca sa-si faca dispozitivele cat mai atractive pentru publicul gamei de pret careia i se adreseaza telefonul. In aceasta nebunie s-a ajuns pana acolo incat de teama ca intermediarii sa nu creasca excesiv pretul dispozitivelor, unii producatori anunta un pret recomandat de vanzare la raft pentru telefoanele cu specificatii foarte bune.
In aceste conditii de piata, incepand cu 2018 au inceput sa apara pe piata telefoanele de buget (adica ieftine) atipice. In 2015 nu prea aveai sanse sa cumperi un telefon ieftin cu procesor Qualcomm, cu carcasa metalica sau cu protectie pe ecran. Aproape aveau carcase de plastic (si nici ala prea procopsit), ecrane care se zgariau foarte usor si procesoare MediaTek.
A nu se intelege ca procesoarele MediaTek erau proaste. Nu, erau bunicele pentru vremurile alea, iti faceai treaba cu ele chiar daca nu erau foarte bine optimizate, se mai incalzeau, mai raspundeau uneori senzorii cu intarziere sau GPS-ul nu era foarte precis.
In 2017 peste 70 la suta dintre telefoanele de buget aveau procesoare MediaTek, doar 23% aveau procesoare Qualcomm, doar 2,3% Exynos – restul fiind procesoare Spreadtrum pe 28 nm. E vorba de numai doi ani diferenta.
Iata ca in 2019 avem numai 45% procesoare MediaTek la telefoanele ieftine, 28% procesoare Qualcomm, 6% procesoare Exynos, 3% procesoare Hisilicon Kirin, 15% procesoare Unisoc pe 28 nm, restul fiind procesoare Spreadtrum pe 14 si pe 28 nm. *
Vorbim despre cipseturile celor mai ieftine telefoane pe care le gasiti pe piata si se vede clar ca producatorii incerca sa le faca din ce in ce mai performante, mai stabile si mai atragatoare. Intre timp si procesoarele MediaTek au evoluat foarte mult (erau bunicele si atunci), in asa fel incat pe piata nu se mai prea gasesc telefoane slabe. E un trend bun!
Spuneam ca din 2018 au inceput sa apara telefoanele de buget atipice. Daca pana atunci telefoanele ieftine aveau fie cele mai slabe procesoare, cele mai mici camere si cele mai ieftine ecrane, fie doar cate o componenta de top, ba un procesor bun, ba un ecran performant, ba o camera de mare rezolutie, din 2018 au inceput sa apara componente din ce in ce mai bune pe telefoanele ieftine.
Acest trend s-a accentual in 2019 cand Xiaomi a avut pe piata mai multe telefoane cu pretul sub 200 de Euro si specificatii foarte bune pentru a culmina in acest an cu Xiaomi Poco X3 NFC, un telefon la 200 de Euro dar cu aspect si specificatii corespunzatoare categoriilor superioare de pret.
Nu este un telefon foarte ieftin, ne-am obisnuit sa le numim asa pe cele la putin peste 100 de Euro, nu este nici telefonul perfect dar in acesti bani nu cred ca un alt producator a reusit sa ofere ceva mai bun, mai atractiv.
In concluzie, putem spuna ca la categoria de pret sub 200 de Euro calitatea telefoanelor a crescut foarte mult in ultimii 5 ani.
Ce va urma? Greu de spus! Samsung are, de asemenea, mai multe modele pe piata cu aspect premium, specificatii decente si pret mic. Huawei in conjunctura actuala ne asteptam sa compenseze lipsa serviciilor Google cu preturi mai mici. Dar se vor alinia toti producatorii la acest trend? Atunci ce se va intampla cu telefoanele scumpe? Cine si de ce le-ar mai cumpara, tinand cont ca dispozitivele actuale se inlocuiesc cam la doi ani si multi pot considera ca nu merita investitia?
*Nota: Statisticile prezentate sunt pentru telefoanele sub 150 Euro produse in anii respectivi, nu aflate pe piata in anii respectivi.