De ce au telefoanele moderne atatea camere principale? Poate fi bun un telefon cu o singura camera?

Distribuie pe:
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com

Cu siguranta ati observat ca printre filtrele acestui site am inclus si numarul de camere pe care le poate avea un telefon, iar daca selectam telefoanele din 2020 si aruncam o privire peste filtrele de camera constatam ca doar 24 de telefoane din cele 333 lansate anul trecut, au o singura camera foto principala. Toate celelalte au de la doua la cinci camere foto principale, cele mai multe fiind cele cu 4 camere.

De ce au telefoanele moderne atatea camere principale

Dar de ce ar avea nevoie un telefon mobil de mai mult decat o camera foto si, mai ales, cele cu doua camere de ce folosesc doar una, de unii utilizatori sustin ca cea de-a doua camera este pusa de forma?

Ce tipuri de camere poate avea un telefon modern?

1. Camera principala de mare rezolutie

Aceasta camera foto o au toate telefoanele, indiferent daca aceasta camera este de 2 MP sau de 108 MP, este de fapt camera principala cea mai folosita. Vreti sa faceti o fotografie si porniti aplicatia de camera? Camera principala de mare rezolutie va fi cea folosita.

2. Camera de profunzime

Aceasta este camera cel mai frecvent banuita ca ar fi de forma, ca nu este reala, este pusa doar sa arate bine si sa dea bine in specificatii dar nu are niciun rol. Multi utilizatori au si demonstrat asta, astupand-o si demonstrand ca toate functiile foto sunt operative.

Asa este, aceasta nu capteaza imagini, daca veti astupa camera de profunzime toate functiile foto vor fi operative si greu va veti putea da seama de diferente. Rolul acestei camere este doar acela de a ajuta focalizarea, in principal de a face focalizare rapida prin algoritmi bazati pe profunzimea componentelor imaginii.

Focalizarea clasica este bazata pe algoritmi de contrast si se face prin plimbarea liniara a lentilei de focalizare pana se obtine contrastul maxim. Dar pentru a sesiza punctul de maxim acesta trebuie depasit, ceea ce inseamna ca lentila se va deplasa pana incepe sa piarda din contrast apoi se va intoarce la pozitia cu contrast maxim pe care a memorat-o anterior. Aceasta metoda de focalizare desi este cea mai sigura este si cea mai lenta.

Senzorul de profunzime nu face decat sa masoare (prin diverse metode, inclusiv ToF la unele telefoane) distanta pana la componentele imaginii si in momentul in care utilizatorul da comanda de focalizare pe o anumita componenta a imaginii, acesta se face mult mai rapid preluand datele de la camera de profunzime. In felul acesta foarte rar se va intampla sa aveti poze nefocalizate sau ca focalizarea sa fie pe altceva decat ceea ce ati dorit.

3. Camera macro

Aceasta camera foto intervine numai si numai cand activati functia macro a aplicatiei de camera. Rolul camerei foto macro este acela de a focaliza foarte aproape, scotand practic fotografii de detaliu, mult marite fata de perceptia normala, chiar si pe senzori de imagine cu rezolutii mici.

Camera foto macro
Fotografie macro – sursa Wikipedia

De obicei camera macro este axata pe detaliu, motiv pentru care aceasta nu va avea rezolutii foarte mari. Parca nu are logica, nu? Pentru a avea detalii mai bune ar trebui sa fie rezolutia mai mare, nu? Da si nu!

Cu cat o camera foto are rezolutia mai mare cu atat pixelii senzorului vor fi mai mici pantru ca pe aceeasi suprafata trebuie sa intre mult mai multi pixeli. In cazul acesta, cantitatea de lumina care ajunge pe fiecare pixel va fi mai mica si ca atare calitatea imaginii va avea de suferit tocmai prin pierderea detaliilor, asa cum se intampla la lumina slaba.

Deci camera macro va fotografia doar de foarte aproape, va avea rezolutie mai mica, imaginea captata va fi mult mai mare comparativ cu realitate si va oferi cele mai fine detalii.

4. Tele-camera sau camera cu zoom optic

Asa cum ii spune si numele, aceasta camera foto este ceea ce acum cativa ani nu credeam ca o s-avem vreodata pe telefoanele mobile: o camera cu zoom optic.

Camera cu zoom
Exemplu imagine captata cu zoom (OLYMPUS DIGITAL CAMERA) – sursa Wikipedia

Iata ca a devenit posibil, din ce in ce mai multe telefoane au camere foto cu zoom optic dar niciodata acestea nu sunt ieftine…

5. Camera wide sau ultrawide pentru cadre largi

Camera wide este de fapt o camera care indeparteaza, oferind in felul asta cadre mai largi. Dar de ce ai avea nevoie de o astfel de camera pe telefon?

Camera Wide
Exemplu captura camera wide – sursa Wikipedia

Foarte apreciata odata cu dezvoltarea retelelor de socializare cand un selfie de grup sau o poza cu un grup mare intr-o camera mica nu pot fi facute daca telefonul nu are camera ultrawide sau macar wide.

Inginerii LG au fost primii care au intuit ca o astfel de camera ar putea fi esentiala pentru utilizatorii care au o prezenta constanta pe retelele de socializare si ca le va oferi acestora un avantaj. Asa se face ca LG G5 (daca nu ma insel) a fost primul telefon cunoscut cu camera ultrawide, alti producatori folosind mult mai tarziu astfel de camere foto.

6. Camera priscopica

Destul de rar intalnita pe telefoane, aceasta camera este ca un fel de monoclu care ofera un zoom optic foarte mare. este deci o tele-camera dusa la extreme care nu poate oferi altceva decat zoom, care insa in anumite conditii poate fi interesant, nu?

Camera periscopica
Exemplu de captura camera normala / camera periscopica

Datorita maririi excesive cantitatea de lumina care ajunge la senzor va fi foarte mica, motiv pentru camerele periscopice vor avea rezolutii mici, din considerente asemanatoare cu cele pe care le-am explicat la camerele foto macro.

7. Camera alb-negru

Majoritatea telefoanelor pot face poze alb-negru cu camerele din dotare, este suficent doar sa se activeze niste filtre din meniul aplicatiei de camera si problema e rezolvata! De multa vreme atat camerele foto cat si telefoanele ofera aceasta optiune.

Camera alb-negru
Exemplu captura alb-negru – sursa Wikipedia

Pana cand s-a descoperit ca fotografia alb-negru nu este de fapt doar ceva retro, este mai mult decat atat, este o arta, iar o camera foto color nu va putea oferi niciodata nuantele de gri pe care le capteaza o camera foto alb-negru.

Astfel, in fotografia profesionala au aparut camerele foto alb-megru iar unii producatori au incercat sa preia aceasta tendinta si la telefoane, pentru a oferi capabilitati foto complete.

Acestea sunt principalele tipuri de camere foto pe care un telefom le poate avea. Dar are un telefon nevoie de toate acestea?
Raspunsul este nu, dar pot fi foarte utile! Iar unele sunt chiar obligatorii pentru unii utilizatori…

Cat de bun poate fi un telefon cu o singura camera foto principala?

Este clar ca un telefon cu o singura camera foto nu poate oferi toate functiile foto pe care le ofera un telefon cu camere dedicate pentru fiecare situatie. Exista insa mai multe telefoane care desi au o singura camera foto, capteaza fotografii de calitate foarte buna, cele mai cunoscute fiind modelele mai vechi de la Apple si Google.

Astfel, o camera foto de buna calitate poate fi mai apreciata decat trei sau patru camere foto dar de calitate inferioara. Insa o camera foto oricat de buna ar fi ea nu poate acoperi toate situatiile cu care un pasionat de fotografie se poate intalni.

Acesta este motivul pentru care toti producatorii pun acum pe telefoanele de top mai multe camere foto, inclusiv Google si Apple, adica cei dati ca exemplu mai sus.

Un telefon cu o singura camera foto poate fi bun dar pentru pasionatii de fotografie este de preferat un telefon cu mai multe camere care sa poata fi adaptat pentru orice situatie.

Distribuie pe:

Un comentariu

  1. Sincer, acest articol ma ajutat sa inteleg mai bine cum functioneaza camerele foto ale telefoanelor. Imi place modul clar in care s-a explicat rolul fiecarei camere si cum acestea sprijina diferite aspecte ale imaginii. In plus, acest lucru se datoreaza explicatiilor detaliate avute despre tehnologia utilizata in realizarea acestui lucru. Excelent articol!

Comentariile sunt închise.