Cum incearca Huawei sa supravietuiasca sanctiunilor impuse de SUA
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com
Stiti probabil ca Huawei este nu numai cel mai mare producator de telefoane din China ci si liderul global in productia de echipamente de telecomunicatii. De asemenea stiti despre conflictul in urma caruia acesta companie a ajuns sub embargoul Statelor Unite si astfel a ajuns sa fie izolata de toti marii producatori de componente si subansamble precum si de serviciile oferite de Google pentru sistemul de operare Android.
Pornit ca o serie de declaratii din partea unor oficiali ai ambelor parti, acest conflict s-a transformat intr-un adevarat razboi, declarat si recunoscut acum de ambele parti. La mijloc se afla dominarea globala asupra noilor tehnologii si, chiar daca nu se spune in mod direct, este vorba in principal despre 5G, nu doar despre niste telefoane.
In momentul de fata Huawei (care reusise in urma cu doi ani sa ajunga pe locul doi in topul mondial al producatorilor de telefoane, depasit fiind doar de Samsung ca numar de dispozitive vandute) este departe de a avea o strategie clara pentru anul viitor iar presedintele rotativ al companiei, Guo Ping, vorbeste despre supravietuire. Despre supravietuire si despre razboi, mai clar despre „o lupta” pe care „o va castiga” in ciuda mediului deosebit de „ostil”!
Dar ce dificultati intampina de fapt Huawei?
Software
In primul rand probleme software care au aparut imediat dupa ce Google nu a mai permis dispozitivelor Huawei sa acceseze serviciile sale. Pare o problema simpla si usor de rezolvat numai ca intreg sistemul Android precum si numeroase aplicatii folosesc serviciile Google sau serviciile Google Play. Fara acestea Androidul nu mai este Android.
Ca raspuns, Huawei a incercat in prima faza sa isi construiasca propriul Market de aplicatii si sa si sa ofere clientilor lor acces la serviciile TomTom pentru a compensa lipsa hartilor Google Maps.
A doua faza, cea radicala, presupune lansarea propriului sistem de operare numit HarmonyOS, acesta urmand sa fie prezentat dezvoltatorilor probabil chiar pana la asfarsitul acestui an si dorind sa fie un ecosistem complex care va sta la dispozitia tuturor producatorilor pentru a oferi o alternativa clientilor care doresc sa se desprinda de serviciile Google. Dar oare, clientii chiar doresc sa se desprinda de serviciile Google?
HarmonyOS este dezvoltat pe un kernel prezentat de huawei inca din 2019 ca platforma pentru IoT (Internetul Lucrurilor) dar care acum va avea versiuni (incepand cu versiunea 2.0) ce vor oferi suport pentru telefoane, ceasuri si televizoare inteligente. Vom vedea ce va fi, tinand cont ca este Open Source si gratuit, sigur il vor prelua si alti producatori.
Hardware
In al doilea rand problemele hardware, Huawei fiind in acest moment in imposibilitatea de a-si mai produce propriile cip-uri, mult laudatele procesoare Kirin proiectate de filiala sa HiSilicon pentru a concura de la egal la egal cip-urile Apple si Samsung.
Huawei poate livra peste 200 de milioane de dispozitive intr-un an dar nu le mai poate produce daca lantul de aprovizionare din SUA este intrerupt, unii considerand ca nu are rezerve pentru a produce mai mult de 50 de milioane de dispozitive.
In momentul de fata Huawei incerca sa obtina pentru viitor procesoare Qualcomm, ceea ce nu va fi rau si va ajuta la salvarea companiei dar cu costuri imense datorate schimbarii integrale a platformei. Pe de alta parte, este foarte posibil ca Washingtonul sa nu ofere licenta solicitata de Qualcomm pentru a furniza cip-uri catre Huawei si atunci lucrurile chiar se vor complica pentru chinezi.
Peste putin timp, pe 22 Octombrie se asteapta ca Huawei sa lanseze noul sau Flagship, Mate 40, in patru versiuni, despre care se spune ca este atat de bine dezvoltat incat este comparat cu un cantec de lebada.
Va fi un telefon scump in afara Chinei dar este superb si cererea va fi mare chiar si fara serviciile Google. Are producatorul chinez atatea rezerve incat sa acopere cererea de Huawei Mate 40, Huawei Mate 40 Pro, Huawei Mate 40 Pro Plus si Huawei Mate 40 Porsche Design RS? Ramane de vazut dar e posibil ca acesta sa fie primul telefon chinezesc caruia piata sa-i stabileasca un pret enorm datorita ofertei limitate.
Ce solutii hardware poate avea Huawei pentru telefoanele anului viitor? Desi investeste in companiile de semiconductoare locale este putin probabil ca acestea sa poata dezvolta intr-un timp asa scurt chipseturi atat de dezvoltate incat sa concureze Qualcomm, Apple si Samsung.
In momentul de fata SMIC este cel mai mare producator de cipuri din China iar pentru a demonstra ca vorbeste serios administratia SUA a interzis recent companiilor americane sa livreze orice produse noi catre acestia fara licente speciale aprobate de stat, deoarece exporturile cate SMIC prezinta „un risc inacceptabil” de a fi redirectionate catre „o utilizare finala in scop militar”.
Acestia aveau in plan ca in viitorul apropiat sa lanseze procesoare in tehnologii pe 7 si 5 nm dar aceste planuri probabil se vor narui, procesoarele lor pe 7 nm fiind considerate de analisti „pe 14 nm dar imbunatatite, putand concura doar anumite caracteristici ale procesoarelor pe 7 nm” iar clasificarea acestora ca procesoare pe 7 nm este putin „cam generoasa”.
Urmeaza deci un drum greu pentru Huawei si succesul sau depide in prima faza de priza pe care noul sistem de operare HarmonyOS o sa o aiba la public, la utilizatorul final. Tianand cont ca Androidul este o platforma stabila si sigura din acest punct de vedere, multi vot fi reticenti sa treaca pa un sistem de operare nou pe care dezvoltatorii nu se stie cat de serios il vor lua in seama pentru a-si porta aplicatiile si mai ales daca dezvoltatorii din SUA vor fi interesati sau li se va permite sa faca acest lucru.
Mai mult decat atat, Statele Unite pot invoca probleme de securitate nationala si in felul acesta sa impiedice clientii sa treaca la noul sistem de operare HarmonyOS si sa se desprinda de serviciile Google, mai ales ca la acest sistem au conlucrat programatori din China si Rusia, cele doua puteri cibernetice de care SUA se teme in privinta securitatii.
Indiferent cum se va termina totul, este important ca acest conflict sa nu impuna restrictii atat de dure incat sa duca la divizare. Nu ne dorim vreodata ca anumite servicii sa nu poate fi accesate de pe noul sistem de operare, nici macar din motive de securitate…