Ce procesoare au fost folosite pentru telefoanele lansate in 2020?

Distribuie pe:
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com

Am mai discutat despre procesoarele folosite cand a venit vorba de evolutia telefoanelor ieftine si tot atunci am spus ca procesoarele MediaTek au evoluat frumos si producatorii de top au inceput sa le foloseasca tot mai mult. Iata ca anul acesta MadiaTek este producatorul surpriza datorita unei serii noi de procesoare realizate in tehnologie pe 7 nm, numita Dimensity.

Iata cum arata statisticile pentru numarul de modele de procesor folosit la telefoanele produse anul acesta de brandurile carora am decis sa le acordam atentia si sa le includem pe acest site (sunt incluse cateva modele nelansate inca la data redactarii articolului):

Numar telefoane producator procesoare
Producator procesor – Numar de modele de procesoare – Procent

La Apple e simplu, avem telefoanele cu Apple A13 Bionic pe 7nm(+) folosit la Apple iPhone SE (2020) iar luna aceasta vor fi probabil lansate modelele cu Apple A4 Bionic pe 5nm.

In cazul Unisoc vorbim despre trei procesoare pe 28 nm, folosite la 7 telefoane, nu le mai trec in revista…

Exynos, aka Samsung, apare in graficul nostru cu 7 modele de procesoare care s-au regasit pe 24 de modele de telefoane. Cel mai folosit a fost Exynos 990 care se ragaseste pe 11 telefoane, urmat de Exynos 9611 cu 5 telefoane si Exynos 980 regasit pe 4 telefoane lansate anul acesta.

Kirin apare in statistica noastra cu 12 modele de procesoare care au fost folosite la 32 de telefoane. Sunt proceaoare de la 5 la 14 nm, nu numai modele noi. Dintre modelele noi, Kirin 9000E 5G apare doar la Huawei Mate 40 iar Kirin 9000 5G apare doar la trei modele, Huawei Mate 40 RS Porsche Design, Huawei Mate 40 Pro+ si Huawei Mate 40 Pro.

Urmeaza Qualcomm cu 30 de modele de procesoare folosite la telefoanele lansate anul acesta. Nu are rost sa mai spunrm ca toti producatorii folosesc procesoare Quacomm (daca li se permite – proasta gluma!) asa ca acestea sunt folosite la nu mai putin de 155 de modele de telefoane. Desi la telefoanele lansate anul acesta intalnim procesoare Qualcomm intre 7 si 20 nm, predomina clar cele de 7 nm, fiind de fapt doar trei telefoane cu procesor qualcomm pe 28 nm.

Pe locul 1 in acest top care de fapt nu inseamna mare lucru aratand doar orientarea producatorilor de terminale catre un anume procesor tinand cont inclusiv de pretul acestuia,  pe locul 1, ziceam, se afla MediaTek, marea surpriza!

Marea surpriza nu vine de la numarul mare de procesoare, nici de la cele 109 telefoane cu procesor MediaTek lansate in acest an ci de la faptul ca Mediatek are pe piata nu mai putin de 8 procesoare in tehnologie pe 7 nm, acestea ragasindu-se in specificatiile a 24 de telefoane lansate anul acesta, majoritatea cu modemuri 5G. E un pas mare inainte pentru producatorul taiwanez.

Ar mai fi de adaugat ca doar 4 procesoare Mediatek pe 28 nm au fost folosite anul acesta si se regasesc pe doar 6 telefoane, restul fiind procesoarele pe 12 si 16 nm cu care taiwanezii au impresionat si anul trecut.

Dar asa cum spuneam, acest clasament nu inseamna mare lucru. Procesoarele Apple nicidecum nu ne gandeam sa le gasim pe alte dispozitive iar daca privim situatia in modul pragmatic ne dam seama ca un producator de terminale va fi tentat sa folosesca cel mai ieftin procesor care ii permite sa scoata pe piata un dispozitiv viabil in actualele conditii concurentiale. Ba uneori chiar exagereaza si ajung in situatia de a incerca sa ascunda detaliile despre procesor, nementionandu-le in specificatii daca procesorul e unul foarte vechi.

Distribuie pe: