De ce bateria telefonului meu se descarca prea repede?

Distribuie pe:
NEW: Check out your phone’s battery life on
PhoneBatteryLife.com

Desi telefoanele moderne au baterii din ce in ce mai mari si sunt din ce in ce mai bine optimizate energetic, autonomia unui dispozitiv este in continuare o preocupare importanta atat a producatorilor cat si a utilizatorilor de dispozitive mobile. Dar de ce uneori telefoanele noastre ajung sa descarce atat de repede bateria si mai ales ce putem face in aceste cazuri?

Vezi si: De ce mi se incalzeste telefonul?

Tipuri de baterii

Dispozitivele aflate in acest moment pe piata folosesc doua tipuri de baterii, foarte diferite intre ele atat constructiv cat si ca performanta.

Bateriile Li-Ion

Putand immagazina cantitati uriase de energie intr-un volum foarte mic, bateriile Li-Ion sunt in momentul de fata cele mai puternice baterii de pe piata. Aceasta putere vine insa si cu niste compromisuri care pentru unii dintre noi pot fi greu de acceptat sau chiar de evitat:

  1. Balteriile Li-Ion folosesc electrolit lichid si sunt foarte sensibile la socuri si deformari;
  2. Bateriile Li-Ion sunt mai grele comparativ cu cele Li-Po de aceeasi capacitate chiar daca sunt mai mici;
  3. In conditii de temperaturi ridicate au rate de auto-descarcare ce pot depasi 10% pe luna;
  4. Pot functiona deficitar la temperaturi foarte mici;
  5. Bateriile Litiu-Ion sunt mai instabile, putand provoca, in conditii extreme, accidente.

Despre rata de auto-descarcare se vorbeste mai putin in cazul bateriilor Li-Ion deoarece aceasta este in medie de 5% pe luna in conditii de temperatura constanta de 25 grade C. In comparatie cu bateriile vechi de tip Ni-MH (20-30% pe luna) si Ni-Cd (15-20% pe luna) putem spune ca acestea stau foarte bine dar in conditiile in care temperatura de pastrare trece de 40°C rata de auto-descarcare creste semnificativ, adaugandu-se la consumul dispozitivului.

Principalele avantaje ale bateriilor Li-Ion sunt cele pe care le-am amintit si mai sus:

  1. Inmagazineaza cea mai mare cantitate de energie pe unitatea de volum;
  2. Sunt mai ieftine.

Bateriile Li-Polimer

Avand densitatea de energie mai mica raportata la volum, bateriile Litiu-Polimer vor fi mai voluminoase la aceeasi capacitate comparativ cu bateriile Li-Ion dar vor fi mai usoare, acestea putand inmagazina cea mai mare cantitate de energie pe unitatea de masa (greutate). Desi unii le considera mai putin eficiente, aceste baterii prezinta o serie de avantaje comparativ cu bateriile Litiu-Ion din care sunt de fapt dezvoltate:

  1. Sunt mai sigure folosid electrolit gel sau chiar solid;
  2. Pot avea pereti flexibili, pot avea orice forma;
  3. Au rata de auto-descarcare mai mica de 5% pe luna cu tot cu consumul circuitelor de control integrate;
  4. Sunt mai usoare.

Dezavantajele sunt evidente:

  1. Sunt mai voluminoase la aceeasi capacitate comparativ cu bateriile Li-Ion;
  2. Sunt mai scumpe.

Ce tip de baterie alegi?

Foarte putini dintre noi ne uitam la tipul bateriei atunci cand alegem un telefon. Dar daca totusi vrem sa avem cea mai buna autonomie raportata la modul de utilizare, ar trebui sa facem acest lucru!

Alegi Li-Ion daca folosesti telefonul foarte intens si ai nevoie de cea mai mare cantitate de energie distribuita pe parcursul unei singure zile si daca nu folosesti telefonul in conditii extreme.

Alegi Li-Polimer daca ai nevoie de cea mai mare cantitate de energie distribuita pe parcursul unei perioade mai lungi sau daca folosesti telefonul in conditii extreme.

Spre exemplu, daca ai un job de birou dar vei folosi foarte mult telefonul pentru informare, discutii cu echipa de lucru, etc, poti opta pentru un telefon cu baterie Li-Ion. Dar daca ai un job de teren, care poate presupune deplasari de mai multe zile sau lucrezi in conditii extreme de temperatura sa de mediu (frig, catarari, etc) poti opta pentru un telefon cu baterie Li-Polimer si ar fi bine sa o faci!

Cauze de descarcare rapida a bateriei telefonului

In cazul in care bateria nu este deteriorata, descarcarea acesteia se produce in urma unui consum extern, altfel spus telefonul tau se descarca prea repede pentru ca are consumul prea mare.

Principalii consumatori ai unui telefon sunt ecranul, procesorul (inclusiv unitatea GPU), camera foto, circuitele si modemurile RF. Consumul acestora este cu atat mai mare cu cat sunt solicitate mai mult, deci depinde in mod direct de aplicatiile instalate, de modul de configurare si de folosire a acestora.

Folosirea excesiva sau necorespunzatoare a ecranului

Telefoanele moderne au ecrane tot mai mari, mai stralucitoare, cu rate de improspatare mai mari dar toate acestea duc la cresterea consumului acestora si deci la o descarcare mai rapida a bateriei.

Poti incerca sa:

  • Setezi stralucirea ecranului la o valoare mai mica;
  • Activezi lumina adaptiva pentru ecran;
  • La ecranele OLED si AMOLED folosesti teme si imagini de fundal intunecate;
  • Nu folosesti telefonul si pentru alte scopuri in timpul convorbirilor si astfel ecranul va fi stins;
  • La telefoanele cu rata de refresh mare o reduci daca setarile iti permit.

Aplicatii necorespunzatoare sau prea solicitante

Nu toate aplicatiile au acelasi consum de energie si, mai ales, nu toate aplicatiile au acelasi regim de functionare. Aplicatiile pe care le folosesti si modul in care acestea functioneaza influenteaza foarte mult autonomia telefonului tau.

Un telefon mai performant face „un efort” mai mic pentru a rula o aplicatie pe cand un telefon cu performanta redusa va aloca mai multe resurse pentru rularea aceleiasi aplicatii.

Jocurile, spre exemplu, au cel mai mare consum de energie in unitatea de timp dar nu creeaza un consum rezident semnificativ atunci cand nu sunt folosite.

In contrapartida, aplicatii precum Facebook, Instagram, Whatsapp, Youtube, etc, desi au consum mai mic decat jocurile folosesc servicii de fundal care vor fi mereu active pentru a va tine la curent cu toate noutatile. Acestea vor tine tot timpul procesorul activ si vor contribui la descarcarea mai rapida a bateriei constituind practic un consumator permanent.

Puteti restrictiona functionarea in fundal a unei aplicatii accesand: Setari -> Aplicatii si notificari -> Selectati aplicatia -> Avansat -> Baterie -> Restrictie de fundal -> Restrictionare. Atentie, aplicatia nu va mai fi activa cand nu este folosita, va trebui pornita periodic pentru a vedea noutatile si modificarile din aplicatie, deci nu este recomandat sa faceti asta pentru aplicatiile de mail, mesaje, etc.

Puterea semnalului prea mica in zona

Telefoanele mobile sunt construite in asa fel incat sa emita cea mai mica puere RF pentru a functiona. Asta inseamna ca puterea de emisie a telefonului tau si eforturile de amplificare sunt mai mici atunci cand telefonul are semnal bun de la celula GSM si mai mari atunci cand telefonul are semnal slab de la celula GSM, ceea ce influenteaza si consumul de energie.

Mai mult chiar, daca telefonul are momente cand pierde semnalul va creste puterea la maxim si se vor activa servicii noi pentru a monitoriza legatura cu releul GSM si pentru a asigura legaturile de urgenta prin alti operatori.

Toate acestea inseamna consum suplimentar de energie si o descarcare mai rapida a bateriei. Nu sunt multe lucruri de facut, poti schimba operatorul si iti recomandam sa faci asta daca in zona ta este un operator cu semnal mai bun.

Ce putem face?

Daca la un moment dat constatam ca telefonul se descarca prea repede trebuie in primul rand sa gasim cauza. Cel mai simplu este sa facem noi asta, in service nimeni nu va acorda atata timp si nu va face teste cu fiecare telefon in parte.

Motivele de ingrijorare apar de obicei in momentul in care telefonul cu o incarcare completa pe timpul noptii nu mai asigura suficienta autonomie incat sa acopere o zi intreaga de functionare.

Daca telefonul tau este mai vechi, o scadere a autonomiei este normala. Functie de calitatea bateriei si a modului in care aceasta a fost utilizata se poate intampla ca dupa doi ani de utilizare (cat este perioada de garantie a telefonului) autonomia sa scada chiar si la jumatate fata de autonomia pe care telefonul o avea cand a fost nou.

Puteti vedea rata de descarcare a bateriei accesand: Setari -> Baterie -> Cele trei puncte din dreapta sus -> Utilizarea Bateriei -> Cele trei puncte din dreapra sus -> Afisati utilizarea completa a dispozitivului.

Grafic descarcare baterie telefon Android
Grafic descarcare telefon Android

Daca telefonul se descarca foarte repede cand rulati jocuri sau aplicatii de streaming, cel mai probabil bateria este cea care nu mai are parametrii corespunzatori si trebuie inlocuita.

Daca insa telefonul rezista bine in jocuri si aplicatii de streaming dar pe parcursul unei zile nu mai are autonomia asteptata, trebuie sa verificati daca nu cumva sunt aplicatii care functioneaza necorespunzator sau chiar sa faceti o diagnosticare in service daca autonomia este mult prea mica.

Cat de vechi e telefonul tau?

Exista mai multe motive pentru care un telefon vechi nu va functiona ca un telefon nou. La fel cum „iarna nu-i ca vara”, un telefon vechi va avea componentele imbatranite iar hardware-ul se va potrivi tot mai putin cu versiunile noi ale aplicatiilor.

Bateria este prima care cedeaza, functie de tipul acesteia si de regimul de functionare pe care i l-ati oferit. Bateriile Li-Ion cedeaza mai repede daca sunt folosite in coditii extreme de temperatura si au frecvent descarcari complete, in ciuda tuturor protectiilor de care acestea beneficiaza. Bateriile Li-Polimer sunt si acestea sensibile la descarcarile complete.

Desi update-urile de sistem si update-urile aplicatiilor urmaresc compatibilitatea cu platformele vechi si cu cele cu performanta redusa, evolutia normala a internetului face ca noile aplicatii sa aiba nevoie de resurse mai mari si de mai multa putere de calcul.

Aceasta este o chestiune foarte inselatoare si unii considera ca o pot rezolva folosind versiuni vechi ale aplicatiilor, ceea ce este cu totul gresit! Spre exemplu, degeaba ati folositi aplicatia client veche pentru Facebook, daca Facebook-ul in sine s-a modificat foarte mult. Din contra, este recomandat sa tineti aplicatiile actualizate la zi si eventual sa le limitati serviciile de fundal.

Daca telefonul tau este mai vechi de doi ani, trebuie sa te gandesti serios daca ii vei inlocui bateria sau vei inlocui telefonul cu totul. Personal recomand inlocuirea telefonului in cazul modelelor ieftine, este posibil sa cheltuiti mai mult prin inlocuirea bateriei. In cazul modelelor scumpe, indiscutabil incercati inlocuirea bateriei intr-un service autorizat.

Distribuie pe:

Un comentariu

  1. trebuie lasat telefonul sub 20% si pe urma bagat la incarcat…daca se baga de 3 ori pe zi se strica bateria

Comentariile sunt închise.