Autonomie Baterie

Pentru a vedea autonomia bateriei unui telefon prezentat de GSMreview.ro va trebui sa navigati in pagina telefonului si de acolo sa accesati link-ul pentru autonomie baterie daca aceste este disponibil. Deoarece nu avem informatii complete despre toate modelele prezentate, nu putem prezenta nici estimarile de autonomie pentru toate telefoanele.

Iata cum apare spre exemplu la Samsung Galaxy A01:

Samsung Galaxy A01

Telefon Samsung Galaxy A01
5,7"
720 x 1520

2GB RAM

16GB

Dual
13 MP
  • CPU: Qualcomm SDM439 Snapdragon 439 (12 nm)
  • GPU: Adreno 505

3000 mAh
Autonomie

An lansare:
2020

Verifica pretul Samsung Galaxy A01

Pentru a interpreta corect estimarile noastre trebuie sa tineti cont de cele ce urmeaza:

Autonomia bateriei unui telefon reprezinta unul dintre criteriile de baza atunci cand facem o achizitie dar trebuie sa stiti ca nu este un parametru foarte exact, aceasta autonomie depinzand foarte mult de modul de utilizare a telefonului, de consumul aplicatiilor pe care le folositi precum si de tipul retelei si nivelul semnalului in zona in care folositi telefonul.

Consumul aplicatiilor poate fi definit pentru fiecare aplicatie in parte functie de gradul de utilizare a procesorului, atat utilizarea CPU cat si utilizarea GPU, numarul serviciilor rulate sau apelate de aplicatie, dar si functie de sincronizarile pa care acea aplicatie le face cu alte aplicatii sau cu conturi online cum sunt cele de mail, messengere sau retelele de socializare, etc.

In aceste conditii o reprezentare in timp a autonomiei nu poate fi foarte exacta dar pot fi create cateva profile de utilizare iar pe baza acestora sa se poata compara autonomia diferitelor modele.

Pentru a avea o autonomie mare telefonul trebuie in primul rand sa aiba o baterie de capacitate mare. Aceasta este regula de baza dar nu este singura cerinta. Autonomia unui telefon depinde foarte mult si de generatia procesorului si tehnologia in care acesta este realizat.

Un telefon cu procesor vechi va trebui sa ruleze aplicatiile actuale actualizate la cele mai noi versiuni. Datorita puterii de calcul limitate acel procesor va avea incarcari mari pe nuclee ceea ce se reflecta in consum mare care va duce si la incalzirea telefonului.

Prin comparatie, un telefon cu procesor nou si performant va realiza aceleasi sarcini cu o incarcare foarte mica, 5-10%, conditii in care va avea si consumul mic iar telefonul nu se va incalzi.

Diferenta de performanta perceputa de utilizator intre prima si a doua dintre situatiile prezentate mai sus poate fi minima, se poate intampla ca utilizatorul sa nu perceapa diferente majore dar cu siguranta va percepe diferenta de autonomie si faptul ca telefonul se incalzeste.

Retineti de asemenea ca nu exista „tehnologii magice” care sa faca un telefon cu baterie mica sa aiba autonomie mare. Atunci cand un telefon este raportat cu autonomie mare dar are o baterie mica inseamna ca testarea s-a facut pe un sistem de operare curat, fara alte aplicatii instalate, fara sincronizari sau notificari active.

De asemenea diferite actualizari ale sistemului de operare pot influenta autonomia unui telefon, indiferent daca este vorba de actualizari majore, precum upgrade-ul versiunii sistemului de operare sau de actualizari mai mici precum sunt cele de securitate.